Austrália chce repatriovať telá 25 vojakov, ktorí zahynuli vo vietnamskej vojne

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 07:27 • 2 min
Austrália chce repatriovať telá 25 vojakov, ktorí zahynuli vo vietnamskej vojne

CANBERRA - Austrália dnes oznámila, že navráti do vlasti telesné pozostatky 25 austrálskych vojakov, ktorí padli vo vietnamskej vojne. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Austrália začala privážať do vlasti telá svojich padlých v januári 1966, avšak ešte predtým zahynulo vo Vietname 25 Austrálčanov, ktorých pochovali v Malajzii a Singapure, a to aj napriek námietkam príbuzných.

 

Austrálsky premiér Tony Abbott informoval parlament, že vláda nariadi repatriovať pozostatky týchto vojakov. Avšak v prípade, že si to príbuzní nebudú želať, telá nechajú na mieste. "V roku 2015 si pripomíname 50 rokov od príchodu bojových jednotiek a austrálskej účasti vo Vietname. Bolo by správne a patričné uctiť si ich službu týmto gestom," povedal Abbott.

 

Austrália vyslala do vietnamskej vojny v rokoch 1962-1973 vyše 60.000 príslušníkov svojich ozbrojených síl, z ktorých 521 zahynulo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies