ATP Peking: Famózny Kližan zdolal Nadala a postúpil do semifinále!

NETKY.SK • 3 Október 2014, 16:24 • 2 min
ATP Peking: Famózny Kližan zdolal Nadala a postúpil do semifinále!

PEKING - Slovenský tenista Martin Kližan si senzačne zahrá v semifinále dvojhry na turnaji ATP World Tour 500 v čínskom Pekingu. V záverečnom piatkovom štvrťfinálovom súboji sa kvalifikant Kližan postaral o veľké prekvapenie, keď zdolal svetovú dvojku a 14-násobného grandslamového víťaza Rafaela Nadala 6:7 (7), 6:4, 6:3. Ide o najväčší zápasový úspech jeho kariéry.

slovakia

left justify in out

V 2. kole US Open 2012 zvíťazil nad vtedajšou svetovou šestkou Francúzom Joom-Wilfriedom Tsongom. Tretí raz z deviatich zápolení si poradil s hráčom z prvej svetovej desiatky. Zdolal aj Japonca Keia Nišikoriho tohto roku v 1. kole na Roland Garros, vtedy 10. hráča rebríčka. 

 

Súboj dvoch energických a nezlomných ľavákov trval 2:38 h a skončil sa pred pol jedenástou večer pekinského času. Kližan dominoval vo víťazných úderoch 33:21 a premenil 5 z 11 brejkových príležitostí. Slovák mal výbornú koncovku zápasu. V rozhodujúcom sete prehrával 2:3 po brejku súpera, ale potom získal 16 z 18 loptičiek a zaslúžene triumfoval. Premenil hneď prvý mečbal úderom nad hlavou pri sieti. Neuveriteľne vyznieva fakt, že 28-ročný Nadal prehral s kvalifikantom na turnaji hlavného okruhu po desiatich rokoch a celkovo má proti nim bilanciu 77:2. V sezóne 2004 na turnaji v Lyone nestačil na domáceho kvalifikanta Juliena Benneteaua. 

 

Súperom 25-ročného slovenského tenistu v semifinále bude Čech Tomáš Berdych, ktorému tento rok na US Open v New Yorku v 2. kole podľahol tesne v piatich setoch. Celkovo má Petržalčan proti rodákovi z Valašského Meziříčí bilanciu 0:3. Slovensko-český súboj Kližan - Berdych má v sobotu začiatok o 13.30 h SELČ. 

 

Martin Kližan prvýkrát v kariére pokoril Rafaela Nadala. V predchádzajúcich dvoch dueloch prehral s týmto vysokým favoritom na turnajoch veľkej štvorky zhodne 6:4, 3:6, 3:6, 3:6 (vlani na antuke Roland Garros v Paríži a tento rok na wimbledonskej tráve v Londýne). Kližan je víťazom dvoch turnajov na hlavnom okruhu ATP World Tour, v tomto roku triumfoval na antuke v Mníchove. V semifinále je v tejto sezóne po druhý raz, ale na turnaji s vyššou dotáciou kategórie ATP 500 prvýkrát v kariére. 

 

"Bola to najlepšia noc mojej kariéry. Myslím si, že tento zápas bude pre mňa prelomový. Určite si z neho odnesiem veľa pozitívnych vecí. Keď sa na to pozriem spätne, mám na čom stavať. Bol to môj najlepší výkon," povedal Martin Kližan pre agentúru SITA a ďalej pokračoval v analýze stretnutia: "Rafa bol na začiatku lepší hráč na kurte. Za stavu 5:4 som síce podával v prvom sete na víťazstvo, ale zahral som pasívne, takticky zle a tajbrejk on tiež zvládol lepšie ako ja. Potom som bol v druhom sete brejk dolu a poraziť takého hráča zo stavu 6:7 a 2:4 je prakticky nemožné. Mne sa to dnes podarilo najmä preto, že som začal dobre čítať jeho servis. Veľmi mi to pomohlo, lebo som dopredu vždy vedel, kam bude podávať. V returnoch som cítil veľkú kontrolu nad loptičkou, až bol zo mňa nešťastný, keď sám servoval. V treťom sete som si už tak veril, že napriek stratenému podaniu som si nepripúšťal, že by sa to nemohlo podariť. Keď som ho brejkol na 5:3 tromi brutálnymi returnami, šiel som na svoje podanie ako na každý iný gem a vyšlo to." K najbližšiemu súperovi T. Berdychovi odhodlane poznamenal: "Verím, že ho môžem zdolať. Moja hra nabrala obrovský progres, či už trénermi alebo mojím odhodlaním, a treba to využiť. Dúfam, že mi fanúšikovia na Slovensku budú fandiť." 

 

Zverenec Martina Damma Kližan má v Pekingu už istotu 200 bodov do rebríčka a zatiaľ prémie 129 000 USD. Zo súčasného 56. miesta sa posunie minimálne na 41. priečku, dosiaľ najvyššie bol aj na 26. mieste. Na začiatku tejto sezóny mu patrila 108. pozícia. V čínskej metropole vyhral Kližan už päť zápasov vrátane dvoch v kvalifikácii. Pritom v 1. eliminačnom kole mal namále, keď proti neznámemu Číňanovi Sin Kaiovi (vtedy 944. v rebríčku) prehrával 4:6, 1:5 a odvrátil štyri mečbaly. 

 

Pre Nadala bol turnaj v dejisku OH 2008 návratom na súťažné dvorce po trojmesačnom výpadku pre zranenie zápästia na pravej ruke. Španiel pauzoval od 1. júla, keď v osemfinále Wimbledonu nestačil na Austrálčana Nicka Kyrgiosa. Dvadsaťosemročný Malorčan následne premaródoval celú letnú zámorskú sériu turnajov na tvrdom povrchu vrátane newyorských grandslamových US Open. 

 

"Prekvapenie je logickým vyústením, keď človek hrá zle, bez rytmu a úderovej sebadôvery a s vyšším počtom chýb ako obvykle. Keď nemá vnútornú istotu, ako riešiť výmeny a získavať ich," povedal Nadal a dodal: "Vrhnem sa teraz s tým správnym prístupom do roboty, aby som si už čoskoro počínal lepšie ako dnes." 


Výsledok piatkového zápasu štvrťfinále dvojhry na tenisovom turnaji ATP World Tour 500 China Open v čínskom Pekingu (dotácia 3 755 065 USD, tvrdý povrch): 

Dvojhra - štvrťfinále: 
Martin Kližan (SR) - Rafael Nadal (Šp.-2) 6:7 (7), 6:4, 6:3 za 158 minút 

 

 

V treťom vzájomnom súboji dvoch ľavákov Kližan v úvodnom dejstve za stavu 5:4 po dosiahnutí brejku z deviatej hry podával na zisk tohto setu, ale neuspel. V neskoršom tajbrejku viedol 2:0, mal však aj manko 4:6, resp. 6:7. Nadal napokon premenil až štvrtú šancu, druhú pri vlastnom servise. 

 

V druhej časti Španiel zužitkoval tretí brejkbal v tretej hre. Predtým v druhom geme sám odvrátil dve hrozby v rade. V zložitých situáciách priebežne stále bol o čosi účinnejší. Slovák však pri pomerne kritickom skóre 2:4 ešte viac zapol: najprv vymazal brejkbal na 2:5 a znížil a následne dokonca premenil vlastnú druhú šancu - 4:4 a rýchlo aj 5:4. Povzbudený Kližan odskočil na returne v desiatom geme na 30:15 aj 40:30 a pri jeho setbalovej možnosti poslal Nadal forhendovú kontru vedľa. Po takmer dvoch hodinách teda nasledovalo rozhodujúce dejstvo. 

 

Kližan sa v otváracej hre vymanil z nepríjemného stavu 30:30 aj zhody. V druhom geme nevyužil brejkbal (1:1), keď Nadal vytiahol parádny drop-volej, ale Slováka to nevyhodilo z konceptu - hladko 2:1 aj vďaka esovej smršti. Španiel v pohode vyrovnal na 2:2 a priebojným bekhendom si doprial brejkbal v piatom geme. Vo výmene sa postupne dostal z defenzívy a zakončil vstúpeným obehnutým forhendom - 3:2. Kližan ani tentoraz nekapituloval: forhendom popri čiare unikol na 40:0 a rezolútnym bekhendovým krosom zo stupňovaného tlaku dal na 3:3. Suverénne zavŕšil priebežný obrat na 4:3 a totálne nevydarený Španielov forhendový volej znamenal 40:0 pre Slováka. Pri prvom brejkbale zastavila Kližanov bekhend páska siete, pri druhom však Nadal nestihol odpoveď na return - 5:3. Kližan potom nepripustil ďalšiu zápletku. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies