Atény uskutočnili potrebné reformy, môžu dostať ďalšie financie

NETKY.SK • 22 November 2015, 11:47 • 2 min
Atény uskutočnili potrebné reformy, môžu dostať ďalšie financie

BRUSEL - Grécko zrealizovalo všetky reformy v rámci prvého balíka opatrení, na ktorom sa dohodlo s veriteľmi z eurozóny. Atény tak budú môcť získať ďalšiu tranžu z tretieho záchranného programu. Povedal to cez víkend Jeroen Dijsselbloem, predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Grécko sa v lete dohodlo s medzinárodnými veriteľmi na treťom záchrannom balíku v celkovej hodnote 86 miliárd eur. Výmenou za lacné úvery ale muselo súhlasiť s opatreniami a reformami, prostredníctvom ktorých dostane vláda verejné financie do poriadku a ktoré umožnia zefektívnenie a zvýšenie konkurencieschopnosti ekonomiky.

 

Štátni tajomníci ministerstiev financií eurozóny v sobotu (21.11.) zhodnotili pokrok Grécka v oblasti reforiem. Podľa Dijsselbloema rozhodli, že Grécko dokončilo prvú časť z kľúčových míľnikov a opatrení vo finančnom sektore, ktoré sú nevyhnutné na úspešný proces rekapitalizácie.

 

"Dohoda otvára cestu k tomu, aby v pondelok 23. novembra Rada riaditeľov Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM) dala formálny súhlas s uvoľnením 2 miliárd eur spojených s prvou sadou míľnikov," povedal Dijsselbloem. Ako dodal, zároveň to umožní, aby ESM mohol prípad od prípadu prijať rozhodnutia o transfere peňazí Aténam na rekapitalizáciu gréckeho bankového sektora.

 

ESM má na tento účel pripravených 10 miliárd eur, pričom, ako uviedol jeden z predstaviteľov eurozóny, kapitál, ktorý grécke banky od eurozóny potrebujú, sa odhaduje na 6 až 9 miliárd eur. Európska centrálna banka (ECB) po záťažových testoch, ktoré uskutočnila do konca októbra, oznámila, že štyri systémovo dôležité grécke banky budú potrebovať na rekapitalizáciu až 14,4 miliardy eur. To by však platilo v prípade výrazného zhoršenia vývoja gréckej ekonomiky. Ak sa ekonomika Grécka bude vyvíjať podľa plánu, ECB odhaduje, že gréckym bankám by mohlo na rekapitalizáciu stačiť len okolo 4,4 miliardy eur.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies