Aténska Akropola čelí rekordnému náporu turistov

NETKY.SK • 2 September 2013, 18:08 • 2 min
Aténska Akropola čelí rekordnému náporu turistov

ATÉNY - Svetoznáma aténska Akropola zápasí s čoraz väčším náporom návštevníkov. Podľa gréckej Národnej organizácie pre turizmus by ju do konca roka malo navštíviť rekordných 11,5 milióna turistov, oznámila dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Spôsobuje to hrozné tlačenice," uviedla v tejto súvislosti aténska archeologička a turistická sprievodkyňa Eleni Stylianuová. Najväčší nápor zažíva vzácna pamiatka v ranných hodinách, keď do nej smerujú davy cestujúcich z prichádzajúcich výletných lodí. To vyvoláva takmer neúnosné situácie, keď tisíce turistov napriek horúčavám čakajú v dlhých radoch na lístky a potom absolvujú hodinový výstup na skalné návršie nad Aténami. 

Podľa Stylianuovej by sa v Akropole nemalo nachádzať naraz viac ako 4000 ľudí. V najkritickejších dňoch sa však do komplexu snaží súčasne dostať až 12.000 návštevníkov, ktorí tak blokujú monumentálnu vstupnú bránu nazývanú Propylaje.

Čoraz závažnejším problémom sa už začalo zaoberať aj grécke ministerstvo kultúry. V spolupráci s lodnými spoločnosťami sa snaží vypracovať časový harmonogram, ktorý by umožnil rovnomernejšie zaťaženie Akropoly a ďalších aténskych pamiatok počas celého dňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies