Aš-Šabáb tvrdí, že v Nairobi prišlo o život až 137 rukojemníkov

NETKY.SK • 25 September 2013, 12:20 • 2 min
Aš-Šabáb tvrdí, že v Nairobi prišlo o život až 137 rukojemníkov

NAIROBI - Somálske islamistické milície aš-Šabáb dnes v novom oznámení v sieti Twitter oznámili, že v obchodnom centre Westgate v kenskom Nairobi, ktoré ich komando obsadilo v sobotu na poludnie, prišlo o život 137 rukojemníkov.

slovakia

left justify in out

Táto bilancia obetí značne prevyšuje údaje o počte nezvestných, ktoré zverejnil Kenský Červený kríž. Ten nemá správy o 63 návštevníkoch či zamestnancoch nákupného komplexu. Podľa oficiálnej bilancie si teroristický útok islamistov vyžiadal najmenej 67 ľudí. Ich počet sa môže ešte zvýšiť, keďže bezpečnostné zložky v centre naďalej pátrajú po telách prípadných ďalších obetí. 

Ako informovali agentúry AP a RIA Novosti, milície aš-Šabáb vo svojom najnovšom tweete obviňujú kenské bezpečnostné zložky, že počas pokusov o získanie kontroly nad nákupným centrom použili aj strelivo s obsahom chemických bojových látok. Milície vyhlásili, že kenský prezident Uhuru Kenyatta a jeho vláda musia niesť zodpovednosť za útok na Westgate a životy 137 rukojemníkov, ktorých tam zadržiavali mudžahídi, uvádza sa v tweete. Tvrdia, že keď sa vládnym bezpečnostným jednotkám nedarilo mudžahídov poraziť, rozptýlili v nákupnom centre bojový plyn a v prestrelke ich bezpečnostné sily použili aj náboje s obsahom chemických látok. Milície ďalej uvádzajú, že v snahe skryť to kenská vláda nariadila zrútiť časť budovy, čím "pochovala dôkazy a telá obetí pod sutiny". Útok na nákupné centrum v Nairobi má byť podľa aš-Šabábu pomstou za účasť kenských vojakov na intervencii afrických mierových zborov v Somálsku.

Komando najprv za použitia útočných strelných zbraní a granátov centrum obsadilo a potom sa tam zabarikádovalo so skupinou rukojemníkov, ktorých počet doteraz nie je známy. Dráma trvala približne 80 hodín, počas ktorých sa bezpečnostné zložky i za pomoci izraelského komanda niekoľkokrát pokúšali o prienik do objektu a vyslobodenie rukojemníkov. Prezident Kenyatta oznámil ukončenie obliehania v utorok večer. 

Podľa oficiálnej predbežnej bilancie o život prišlo najmenej 67 ľudí, ďalších asi 200 utrpelo zranenia a vyše 60 osôb je nezvestných. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies