Časť diplomatov sa sťahuje z Moskvy, veľvyslanectvo SR funguje normálne

NETKY.SK • 9 August 2010, 07:19 • 2 min
Časť diplomatov sa sťahuje z Moskvy, veľvyslanectvo SR funguje normálne

Časť diplomatov sa sťahuje z Moskvy, veľvyslanectvo SR funguje normálne

slovakia

left justify in out

img

Slovenské veľvyslanectvo v Moskve zatiaľ napriek vážnemu znečisteniu ovzdušia v ruskej metropole funguje bez skrátenia úradných hodín. Ministerstvo zahraničných vecí SR na žiadosť zamestnancov zastupiteľského úradu zatiaľ len previezlo ich deti na územie Slovenska. Pre TASR to dnes potvrdil Juraj Tomaga z tlačového odboru rezortu diplomacie.
Mnohí diplomati, zamestnanci veľvyslanectiev a ich rodiny začali opúšťať Moskvu pre toxický smog, ktorý zahalil mesto z okolitých prírodných požiarov. Veľvyslanectvá Poľska, Rakúska či Kanady poslali časť svojho personálu a ich rodiny domov, uviedlo dnes rádio Echo Moskvy.
Ruské úrady v sobotu informovali, že úrovne jedovatého oxidu uhoľnatého v Moskve až 6,5-krát prekročili limit bezpečnej úrovne. Viditeľnosť v meste klesla pod 50 metrov.
"Zastupiteľský úrad funguje zatiaľ normálne, ak sa bude situácia zhoršovať, budeme hľadať ďalšie riešenie," uviedol Tomaga.
Slovenské ministerstvo zahraničia naďalej odporúča občanom, aby sa vyhli cestám do oblastí Ruskej federácie, ktoré sú postihnuté  požiarmi. "Samozrejme odporúčame, aby sa riadili pokynmi miestnych úradov a v prípade núdze, aby kontaktovali náš zastupiteľský úrad v Moskve, prípadne diplomatickú službu ministerstva zahraničných vecí tu v Bratislave (00421259785978)," povedal Tomaga.
Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie dnes informovalo, že v dôsledku vysokých teplôt vypuklo v priebehu 24 hodín na území krajiny 269 nových požiarov. Hasičom sa medzitým podarilo uhasiť 276 prírodných požiarov. "V súčasnosti horí 554 prírodných požiarov na oblasti vyše 190.000 hektárov," citovala ministerstvo tlačová agentúra RIA Novosti.
Pre Rusko sa pripravuje medzinárodná pomoc, Francúzsko vyslalo protipožiarne lietadlo, Taliansko ponúka v prípade žiadosti niekoľko takýchto lietadiel. Z Poľska mieri na pomoc ruským kolegom 155 hasičov, Nemecko zase zasiela 100.000 ochranných rúšok, ako aj vodné hadice, pumpy a generátory, uviedla tlačová agentúra DPA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies