Armáda v Keni zabila vyše 100 militantov zo skupiny aš-Šabáb

NETKY.SK • 24 November 2014, 08:49 • 2 min
Armáda v Keni zabila vyše 100 militantov zo skupiny aš-Šabáb

NAIROBI - Viac 100 členov somálskej islamistickej skupiny aš-Šabáb zabili cez víkend vojaci kenskej armády. Oznámil to v nedeľu večer kenský viceprezident William Ruto, informoval na svojej stránke denník Daily Nation.

slovakia

left justify in out

Išlo o odvetu za masaker islamistov, ktorí v sobotu na severovýchode Kene uniesli autobus a zavraždili 28 cestujúcich. Podľa Ruta armáda reagovala na tento "ohavný zločin" rýchlo. "Môžem vás uistiť, že osoby zodpovedné za tento útok nemali čas ani len na večeru," vyhlásil Ruto.
      

Spresnil, že vojaci počas cezhraničnej akcie našli a zlikvidovali štyri tábory, z ktorých radikálni somálski islamisti vyrazili na svoju akciu.  Dôkazy o tvrdeniach viceprezidenta však nie sú k dispozícii, konštatoval denník Daily Nation.
      

Ozbrojenci z aš-Šabábu sa v okrese Mandera zmocnili autobusu, ktorý vyrazil z kenskej metropoly Nairobi. Odišli s ním k hraniciam so Somálskom, kde zastrelili každého, kto nevedel čítať verše z koránu, povedal predstaviteľ miestnych úradov agentúre DPA. Zrejme tak chceli zistiť, kto nie je moslim.
      

Medzi 60 cestujúcimi boli podľa kenských médií aj vládni úradníci, policajti a učitelia. Obeťami masakry je najmenej sedem žien. Keňa v októbri 2011 vyslala do susedného Somálska svojich vojakov, ktorí v rámci síl Africkej únie bojujú proti islamistom z aš-Šabábu napojeného na teroristickú sieť al-Káida.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies