Architekt stavia v Číne lesné mesto: Bude prvé svojho druhu na svete

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 13:38 • 2 min
Architekt stavia v Číne lesné mesto: Bude prvé svojho druhu na svete

Architekt v Číne rozbehol stavbu komplexu úplne iného typu, než na aký sme zvyknutí.

slovakia

left justify in out

Stefano Boeri je architekt a dizajnér, ktorý sa rozhodol urobiť v Číne staviteľskú revolúciu.

 

Čína, ako jedna z najväčších svetových ekonomík platí za svoj priemysel veľkú daň. Ľudia v mestách majú čoraz väčší problém s nedostatkom čerstvého vzduchu. Práve to by mal zmeniť nový projekt, ktorého výstavba už začala.

 

Lesné mesto sa začalo budovať na severe Číny pri meste Liuzhou. Tvary stavieb budú kopírovať okolie, aby dokonale zapadli a aj samotné budovy budú plné zelene. Mesto bude mať viac ako milión rastlín a približne 40-tisíc stromov. Chýbať by nemali ani rozľahlé trávnaté plochy. Nakoľko má projekt ambíciu byť ekologický, využívať sa tu budú obnoviteľné zdroje energie.

 

Mesto by malo byť kompletne občiansky vybavené. Stavia sa tu nemocnica, byty, dve školy, komerčné, ale aj rekreačné časti. Svoje domovy tu nájde 30-tisíc ľudí. Zelený raj bude s metropolou Liuzhou prepojený koľajovým systémom a podporí sa tiež využívanie elektrických vozidiel.

 

Komplex v celkovej ploche 175 hektárov by mal byť dokončený v roku 2020. Množstvo zelene ročne pohltí až 10 000 ton oxidu uhoľnatého a 57 ton znečisťujúcich látok. Zároveň by malo prispieť aj k rozšíreniu miestnej fauny.

 

Toto mesto sa stane celosvetovým vzorom a pokiaľ sa jeho fungovanie osvedčí, podobné lokality začnú pribúdať. To by mohlo neskôr pozitívne ovplyvniť aj tvorbu kyslíka v rámci celej planéty.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies