Tour de France: Peter Sagan mal v dnešnej etape našliapnuté na víťazstvo. K zemi ho však poslal Caleb Ewan

NETKY.SK • 28 Jún 2021, 18:33 • 2 min
Tour de France: Peter Sagan mal v dnešnej etape našliapnuté na víťazstvo. K zemi ho však poslal Caleb Ewan

PONTIVA - Slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) mal skvelú východiskovú pozíciu na víťazstvo v 3. etape na 108. ročníku Tour de France, ale pred poslednou zákrutou v cieľovej rovinke sa zrazil ocitol so svojím veľkým austrálskym rivalom Calebom Ewanom (Lotto Soudal).

slovakia

left justify in out

Televízne zábery ukázali, že iniciátorom pádu bol Ewan, ktorý so sebou vo veľkej rýchlosti stiahol aj Sagana a obaja sa potom niekoľko metrov kĺzali po asfalte.

 

 

 

Sagan prišiel v sedle do cieľa
Na rozdiel od Ewana Sagan krátko po páde vstal, vysadol na bicykel a pomaly došiel do cieľa. Neoficiálne ho klasifikovali na 80. mieste o 56 sekúnd za víťazom. Podľa pohľadu na Ewana, ktorý zostal dlho ležať na ceste, to vyzeralo na zlomeninu možno aj kľúčnej kosti a predčasný koniec v pretekoch.

Víťazom etapy z Lorientu do Pontivy (182,9 km) poznačenej mnohými pádmi, sa stal Belgičan Tim Merlier z tímu Alpecin-Fenix, ktorý svoj debut na Tour de France hneď ozdobil etapovým triumfom.

 

img

 

Nadvládu stajne Alpecin-Fenix potvrdil druhým miestom jeho krajan Jasper Philipsen, tretí skončil francúzsky šprintér tímu Arkéa Samsic Nacer Bouhanni.

 

V celkom poradí vedie Alaphilipp

V celkovom poradí zostal na čele Holanďan Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ktorý si udržal náskok 8 sekúnd pred Francúzom Julianom Alaphilippom (Deceuninck - QuickStep). Na tretie miesto poskočil Ekvádorčan Richard Carapaz (Ineos Grenadies) s mankom 31 sekúnd na lídra.


Veľkú smolu mal v pondelok holandský tím Jumbo-Visma. Najprv po páde prišiel o holandského domestika Roberta Gesinka (zlomenina kľúčnej kosti) a necelých 10 km pred cieľom sa na zemi ocitol aj jeho slovinský líder Primož Roglič.

 

 

Štvrtý muž priebežného celkového poradia sa doudieraný posadil na bicykel a pokračoval za pomoci tímových kolegov do cieľa v Pontivy. Hlavné pole však bolo v tom čase už veľmi rýchle a Roglič prišiel do cieľa na 92. mieste s mankom 1:21 min.

 

Etapa plná pádov

Štvoricu a neskôr len trojicu v úniku Jelle Wallays, Michael Schär, Cyril Barthe (bol tam s nimi aj Maxime Chevalier) dostihol pelotón až 5,5 km pred cieľom, keď už cyklisti začali klesať do cieľového mesta Pontivy.

 

Krátko na to prišiel v úzkej časti cesty v zákrute ďalší pád, ktorý zastavil francúzskeho šprintéra tímu Groupama-FDJ Arnauda Démara či Austrálčana Jacka Haiga.

Sagan bodoval na šprintérskej prémii v La Fourchette na 118,3 km, ale nie podľa svojho gusta. Za štvoricou v úniku prišiel ako prvý z hlavného poľa Caleb Ewan a za ním Mark Cavendish a Michael Mörkov.

 

 

Sagan bol spomedzi šprintérov šiesty a celkovo desiaty a do bodovacej súťaže mu pribudlo 6 bodov. Priebežne však klesol na štrnáste miesto poradia bodovacej súťaže, keďže v cieli po smolnom páde ďalšie body nepridal.

 

Víťazom prémie sa stal Francúz Cyril Barthe z Pro-tímu B&B Hotels p/b KTM. V zelenom drese lídra bodovacej súťaže zostal Alaphilippe.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies