Apokalypsa v Japonsku: Vyliate rieky zaplavujú domy, evakuovali 150-tisíc ľudí

NETKY.SK • 11 September 2015, 06:33 • 2 min
Apokalypsa v Japonsku: Vyliate rieky zaplavujú domy, evakuovali 150-tisíc ľudí

TOKIO - Až 150.000 ľudí dostalo príkaz na evakuáciu po tom, ako východné oblasti Japonska zasiahli prívalové dažde spôsobujúce záplavy a zosuvy pôdy.

slovakia

left justify in out

Úrady pátrajú po desiatich ľuďoch vrátanie najmenej deviatich stiahnutých rozvodnenou riekou Kinugawa, ktorá sa vyliala z brehov v meste Joso asi 40 kilometrov severovýchodne Tokia. Voda, ktorá strhávala mosty a brala so sebou domy, zatopila stovky budov, kde ostalo odrezaných od sveta asi 200 civilistov, píše tlačová agentúra Jiji Press s odvolaním sa na informácie od tamojších úradov. Pomocou vrtuľníkov evakuovali z postihnutých regiónov zo striech domov okolo 100 ľudí.

 


Podľa Japonskej meteorologickej agentúry (JMA) napršalo v niektorých mestách od pondelka až 600 milimetrov zrážok, čo sa nestalo za uplynulých niekoľko desaťročí.

 


Najviac postihnuté sú prefektúry Ibaraki a Točigi severne od Tokia. Rozvodnené rieky plné blata zaplavili niektoré štvrte v mestách a dedinách a ochromili prevádzku rýchlovlakov. Zábery japonských televízií ukazujú opustené autá a chodcov, brodiacich sa po kolená vo vode.

 


Prívalové lejaky so sebou do Japonska priniesol tajfún Etau i napriek tomu, že počas stredy postupne zoslabol na mimoriadne hlbokú tlakovú níž. Meteorológovia však naďalej varujú pred ďalším rozvodňovaním riek a zosuvmi pôdy. Upozornenie sa vzťahuje na východné a severovýchodné časti Japonska.


V poradí 18. tajfún tejto sezóny zasiahol stredné časti Japonska v stredu, pričom v dôsledku vyčíňania tohto prírodného živlu utrpelo zranenia najmenej 15 ľudí.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies