Analytik Baránek: Kritické hlasy v SDKÚ sú prejavom pudu sebazáchovy

NETKY.SK • 29 Apríl 2014, 12:50 • 2 min
Analytik Baránek: Kritické hlasy v SDKÚ sú prejavom pudu sebazáchovy

BRATISLAVA – Nespokojnosť v SDKÚ-DS, ktorú v pondelok vyjadril kandidát na bratislavského krajského predsedu strany Michal Luciak, je podľa analytika Jána Baránka logická. Ako povedal Baránek dnes pre agentúru SITA, preferencie SDKÚ-DS nejdú hore.

slovakia

left justify in out

„V krajských voľbách okrem Pavla Freša úspešní neboli. Frešo si prispôsobil stranu, aby vyhral voľby. Opustili celoštátny rozmer politiky na úkor toho, aby získali post bratislavského predsedu samosprávneho kraja,“ povedal Baránek v súvislosti s Luciakovým vyjadrením, ktorý má veľký problém s tým, ako Frešo stranu vedie alebo nevedie. „SDKÚ nepribúdajú voliči, ale naopak, ubúdajú. Hrozí, že keď nastúpi Radoslav Procházka, SDKÚ-DS sa môže dostať do vážnych problémov. Procházka nebude brať len nerozhodnutých, ale aj voličov starých strán,“ upozornil Baránek.

 

Kritické hlasy v SDKÚ-DS sú podľa Baránka logické a sú prejavom pudu sebazáchovy. Niektoré strany totiž môžu podľa neho zaniknúť. „Prichádza nová generácia politikov, nová forma politiky. Starí politici so starými stranami to buď zachytia a prispôsobia sa, alebo budú odsúdení na zánik,“ povedal Baránek s tým, že k tomu patrí personálna obmena nielen v SDKÚ-DS, ale aj v iných stranách. Hlavne sa to týka podľa neho ešte KDH. „Musia priniesť nie mladých, ale nových vrcholových politikov. Skúsených z komunálnej politiky,“ zdôraznil Baránek. 

 

Určite na regionálnej úrovni sú podľa Baránka politici, ktorí skúsenosť majú a ktorí by určite mohli priniesť nové myšlienky, boli by neopozeraní. „Je to otázka subjektívneho nastavenia súčasných vrcholových politikov, či sú schopní rozoznať riziko a následne spraviť osobné rozhodnutie a prepustiť miesto. To sa netýka len predsedov, ale širšieho vedenia strán,“ dodal Baránek. 

 

Bratislavská krajská organizácia SDKÚ-DS bude dnes voliť krajského predsedu strany. Kandidáti majú byť dvaja. Okrem Luciaka aj Valerián Potičný, ktorý je riaditeľom odboru zdravotníctva na úrade Bratislavského samosprávneho kraja. Krajská konferencia sa mala pôvodne konať už 20. februára. Podľa viacerých členov SDKÚ-DS bol jej termín zmenený na apríl, pretože vedenie strany sa bálo, že na konferencii bude zvolený za predsedu kraja Luciak, bývalý asistent poslankyne NR SR Lucie Žitňanskej, ktorá odišla do strany Most-Híd. Viacerí členovia SDKÚ-DS vyčítajú Luciakovi, že je Žitňanskej človek. 

 

Bratislavská krajská organizácia má v súčasnosti približne 400 členov. Na konferenciu by malo prísť približne 110 delegátov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies