Americký študent objavil skamenelinu malého dinosaura

NETKY.SK • 29 Október 2013, 11:09 • 2 min
Americký študent objavil skamenelinu malého dinosaura

SAN FRANCISCO - Len 17-ročný americký študent objavil skamenené pozostatky mladého dinosaura, ktorý žil pred 75 miliónmi rokov v západnej časti severnej Ameriky. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Dvaja skúsení paleontológovia bežne chodili bez povšimnutia okolo pozostatkov takmer úplnej skamenej kostry pravekého živočícha v chránenom území Grand Staircase-Escalante, kým ju neobjavil študent Kevin Terris v americkom štáte Utah v roku 2009.

"Pôvodne som len chcel vedieť, aká kosť to trčí z kameňa," vysvetlil Terris. Potom privolal paleontológa Andyho Farka, ktorý predpokladal, že to je časť dinosaurieho rebra. Keď odvalil blízky kameň, šokoval ho objav lebky Parasaurolophusa, bylinožravého dinosaura zo zobákom podobným kačaciemu.

Dinosaura pomenovali Joe. Bol dlhý približne 2,5 metra, v čase smrti mohol mať jeden rok. To z neho robí najmladšiu, najmenšiu a najúplnejšiu fosílnu kostru tohto rodu dinosaurov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies