Americký patent na vysávač s motorom má 115 rokov

NETKY.SK • 2 Október 2014, 14:35 • 2 min
Americký patent na vysávač s motorom má 115 rokov

WASHINGTON/BRATISLAVA - Američan John S. Thurman získal pred 115 rokmi 3. októbra 1899 patent na prvý motorový vysávač (pneumatic carpenter renovator). Dal si patentovať verziu vysávača na benzínový pohon.

slovakia

left justify in out

Možno by bol v tomto prípade lepší názov prvý motorový čistič kobercov, pretože s vysávaním mal pramálo spoločného. Ako ďalšie podobné zariadenia, ktoré vznikali v tom čase v USA aj v Európe, na vyháňanie prachu a ostatnej nečistoty z kobercov sa využíval tlak vzduchu a nie satie - podtlak (vákuum). Smeti sa zachytávali do plátenného vaku. Už na počutie to bola iste namáhavá práca, vyžadujúca si obratnosť.
     

Za týmto patentom nasledovali ďalšie dva – Thurman ich dostal v novembri a decembri 1901 a opäť sa týkali vysávačov.
     

Na prelome storočí si mnohí inžinieri, ktorých chrlili americké odborné školy, chceli uchytiť svoj kus z koláča, ktorým bol aj trh s domácimi spotrebičmi. Zaplavovali ho vylepšované elektrické nástroje a prístroje, ktoré v časoch hojnosti nachádzali svoje miesto v amerických domácnostiach (fotoaparáty, gramofóny, elektrické žehličky, holiace strojčeky, mixéry...). Nová generácia vynálezcov vylepšovala a vylepšovala, aby tieto prístroje mohli plniť svoju úlohu rýchlejšie, lacnejšie a efektívnejšie. Jedným z nich bol aj John S. Thurman zo St. Louis v americkom štáte Missouri. Žiadosť na patentový úrad si podal 14. novembra 1898. Zariadenia na čistenie kobercov boli patentované aj predtým – ako však podotýka dizajnér Carroll Gantz, autor knihy The Vacuum Cleaner: A History (2012), nie je známe, či sa aj vyrábali a predávali.
     

Thurmanov vysávač bol veľký, tvoril ho benzínový motor - kompresor, trubice a veľký vak. Na voze ho ťahali kone. Thurman vysávacie služby ponúkal v roku 1903 za 4 doláre. Reklamu mal v novinách St. Louis Dispatch.
     

Thurmanov vynález sa často označuje ako prvý vákuový motorový vysávač. Nie je to však správne. Potvrdil to aj americký súd v roku 1916, ktorý v spore medzi spoločnosťami Vacuum Cleaner Company a Innovation Electric Company rozhodol, že Thurmanove patenty nepracujú na princípe satia. Strieborný okraj mal však aj tento mrak, zacláňajúci Thurmanove vysávače. Jeho princíp našiel uplatnenie pri fukároch (fúkač, dúchadlo) lístia alebo snehu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies