Americký advokát Romana Polanského to skúša opäť u tamojšej justície

NETKY.SK • 17 Február 2017, 08:38 • 2 min
Americký advokát Romana Polanského to skúša opäť u tamojšej justície

LOS ANGELES - Svetoznámy režisér poľského pôvodu Roman Polanski by rád navštívil hrob svojej niekdajšej manželky, herečky Sharon Tateovej, ktorú v roku 1969 zavraždili v Los Angeles stúpenci Charlesa Mansona.

slovakia

left justify in out

Jeho právni zástupcovia sa preto opäť pokúšajú dosiahnuť, aby Polanski mohol vstúpiť na územie USA bez rizika, že pôjde do väzenia.

 

Informoval o tom dnes Polanského losangeleský advokát Harland Braun. Podľa vlastných slov adresoval list sudcovi, ktorý má Polanského prípad na starosti na súde v Kalifornii a konanie vo veci vytýčil na 24. februára.

 

Braun požiadal sudcu odvolacieho súdu v Los Angeles Scotta Gordona, aby sa vrátil k Polanského výpovedi z roku 1977 a na základe nej i rozhodnutí poľskej a švajčiarskej justície konštatoval, že filmár skutočne uzavrel svojho času dohodu s prokuratúrou a preto nemusí isť opätovne za mreže. Ak by príslušná losangeleská prokuratúra a súd uznali verdikty z Poľska a Švajčiarska, čo by mali urobiť, Polanski by sa mohol vrátiť do Los Angeles na uzavretie kauzy bez toho, aby sa musel obávať uväznenia, mieni Braun.

 

V prípade ide o udalosti z roku 1977, keď mal Polanski v Los Angeles v americkom štáte Kalifornia pohlavný styk s maloletou, čo sa v USA považuje za znásilnenie.

 

Režisér, ktorý žije striedavo vo Francúzsku a Poľsku, vtedy uzavrel s prokuratúrou dohodu, že v rámci trestu si vo väzení odpyká 90 dní. V cele však strávil len 42 dní a následne ušiel do Európy, pretože sa bál znovuotvorenia svojho prípadu a prísnejšieho trestu.

 

Americká justícia 83-ročného Polanského stále stíha a žiada jeho vydanie na trestné stíhanie. Súdy vo Švajčiarsku aj v Poľsku však takéto žiadosti odmietli.

 

Kalifornský súd zasa odmietol žiadosť bývalej Polanského obete Samanthy Geimerovej o ukončenie ďalšieho stíhania slávneho režiséra. Súdy štátu Kalifornia odmietli aj žiadosť Polanského advokáta, aby bol jeho mandant súdený v neprítomnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies