Americká herečka Jodie Fosterová oslavuje päťdesiatku

NETKY.SK • 19 November 2012, 09:56 • 2 min
Americká herečka Jodie Fosterová oslavuje päťdesiatku

Americká herečka Jodie Fosterová oslavuje päťdesiatku

slovakia

left justify in out

img

Jej kariéra sa začala, keď mala tri roky a hrala v reklamných spotoch.

Americká herečka a režisérka v jednej osobe, absolventka univerzity v Yale, svetlovlasá Jodie Fosterová sa dnes dožíva polstoročia.

Svetovú slávu a uznanie jej priniesli charizmatické úlohy krehkých, zraniteľných a tiež silných žien. Finančným zabezpečením - s gážou desiatich miliónov dolárov za film, sa stala jednou z najlepšie platených žien vo filmovom biznise. Z nominácie na Oscara sa tešila už ako tínedžerka za film Taxi Driver (Taxikár, 1976), prvého Oscara dostala za film The Accused (Znásilnenie, 1988), druhý jej pribudol za horor The Silence of the Lambs (Mlčanie jahniat, 1991), ten knižnica amerického Kongresu vybrala v roku 2011 do svojho archívu národného kultúrneho dedičstva.

Ženy poznačené utrpením sú charakteristické pre Jodie Fosterovú už od začiatku jej kariéry. Či už to bola detská prostitútka vo filme Taxikár (1976), brutálne znásilnená žena vo filme The Hotel New Hampshire (Hotel New Hampshire, 1984) a vo filme Znásilnenie (1988) alebo odvážna agentka FBI v oscarovej snímke Mlčanie jahniat (1991). Jej umelecká pôsobivosť je však oveľa rozmanitejšia. Dokáže pohnúť publikom aj ako romantička v Somersby (Návrat Sommersbyho, 1993), či podvodníčka z westernu Maverick (1994), alebo v úlohe cieľavedomej astronómky vo filme Contact (Kontakt, 1997). Svedčí jej to aj vo filme Anna and the King (Anna a kráľ, 1999), Panic Room (Úkryt, 2002) alebo Letový plán (Flightplan, 2005). Z jej ostatných účinkovaní možno spomenúť film Carnage (Boh masakra, 2011).
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies