Ambasáda KĽDR pomáha so získavaním súčiastok pre raketový program

NETKY.SK • 3 Február 2018, 16:44 • 2 min
Ambasáda KĽDR pomáha so získavaním súčiastok pre raketový program

BERLÍN - Aj veľvyslanectvo v Nemecku využíva Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) na získavanie hightechových súčiastok pre raketový a sčasti jadrový program.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z vyjadrenia, ktoré pre Severonemecký rozhlas (NDR) poskytol najvyšší predstaviteľ nemeckého Spolkového úradu pre ochranu ústavy (BfV) Hansa-Georga Maassena. Ide často o veci dvojakého využitia, ktoré sa môžu použiť tak na civilné, ako aj vojenské účely, dodal.

 

Maassen súčasne poznamenal, že v prípade odhalenia čohosi podobného tomu nemecké úrady zabránia, avšak nemôžu garantovať, že sa to podarí vždy, v každom prípade. Treba preto vychádzať z predpokladu, že KĽDR získa potrebné súčiastky buď cez iné trhy alebo prostredníctvom nastrčených kupcov v Nemecku.

 

Podľa informácií NDR dostal spomínaný úrad v období rokov 2016-2017 podnety, týkajúce sa nákupu výrobkov určených podľa podozrení pre severokórejský raketový program. Navyše sa istý diplomat KĽDR až do roku 2014 pokúšal o získanie monitorovacieho multizariadenia, ktoré dokáže merať emisie pri výrobe chemických bojových látok.

 

Ako je známe, Organizácia Spojených národov (OSN) vlani v decembri ešte sprísnila skôr uvalené sankcie na KĽDR v súvislosti s jadrovými a raketovými testami tejto krajiny, keďže tie predchádzajúce sa ukázali ako nedostatočne efektívne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies