Amatérsky entomológ z Prievidze má doma vyše 15.000 druhov chrobákov

NETKY.SK • 29 Júl 2010, 08:00 • 2 min
Amatérsky entomológ z Prievidze má doma vyše 15.000 druhov chrobákov

Amatérsky entomológ z Prievidze má doma vyše 15.000 druhov chrobákov

slovakia

left justify in out

Zbierku pozostávajúcu z vyše 15.000 druhov chrobákov má doma 53-ročný amatérsky entomológ, bývalý baník Pavol Arpáš z Prievidze. Sú medzi nimi mnohé vzácne sa vyskytujúce domáce druhy, ale aj exotické pochádzajúce z rôznych častí Európy, Afriky, Južnej Ameriky a juhovýchodnej Ázie. Tejto záľube sa venuje 25 rokov.
Tajomný svet hmyzu a najmä chrobákov ho očaril už v mladosti, keď v rodných Alekšinciach pri Nitre chodieval s otcom do prírody. Ale vážnejšie sa entomológii, čo je veda o hmyze, začal venovať až v dospelosti, na podnet viacerých kamarátov, u ktorých videl zbierky chrobákov či motýľov. Vyučil sa v prievidzskom baníckom učilišti za banského elektromontéra a potom 27 rokov pracoval v Bani Nováky. To už bol vášnivým amatérskym entomológom, zameral sa predovšetkým na chrobáky. Chodil na kratšie i dlhšie výpravy po okolí a neskôr po celom Slovensku. Popri tom priam "hltal" odbornú literatúru. Dokonca aj v bani objavil niekoľko druhov vzácnych krasoňov, ktoré sa do podzemia dostali zakuklené v dreva používajúcom sa na vystužovanie chodieb. V teple sa rýchle vyliahli a lietali po bani. Niektoré prekvapivé nálezy publikoval aj v časopise Slovenskej entomologickej spoločnosti. Z podzemia napríklad priniesol chrobáka s latinským názvom trichoferus pallidus. Tento chrobáčik sa tak málo vyskytuje, že doteraz ešte ani nemá slovenský názov. Podobné nálezy však majú menšiu vedeckú hodnotu, pretože sa nedá lokalizovať, v akom druhu dreva chrobáky boli a odkiaľ pochádza, konštatoval Arpáš.
Vedci poznajú približne jeden milión druhov hmyzu, ale nie všetky druhy sú ešte objavené a popísané. Platí to najmä o málo preskúmaných obyvateľoch dažďových pralesoch. Pravdepodobne je ich však dvadsaťkrát viac. Len na jednom strome, pretože skúmanie sa tam inak robiť nedá, našli až 4000 druhov hmyzu, z toho 600 druhov chrobákov. Chrobáky sú najpočetnejšia skupina hmyzu. Možno povedať, že každý tretí živočích na zemeguli je chrobák, pripomenul Arpáš. Na Slovensku sú chrobáky pomerne dobre zmapované, popísané a je ich približne 6000 druhov. On má v zbierke asi polovicu z nich. Jednému človeku za celý život sa sotva podarí zozbierať všetky známe druhy. Veď niektoré, ako krasone, merajú iba niekoľko milimetrov.
Zbierku domácich chrobákov síce neustále dopĺňa, ale v posledných rokoch, najmä keď odišiel do invalidného dôchodku, sa viac venuje chrobákom zo Stredomoria. Spolu s priateľmi rovnakých záľub absolvoval už niekoľko výprav za hmyzom. V tomto roku dvakrát navštívil Španielsko. Z poslednej výpravy, kde lovili hmyz v horských oblastiach Sierry Nevady a v Pyrenejach, sa vrátil iba pred niekoľkými dňami a teraz sa naplno sa venuje spracovávaniu exponátov, ktoré tam ulovil. Je rád, že si doplní už pomerne veľký súbor spomínaných krasoňov, fúzačov a kobyliek. Objavil tam aj pre neho neznámy druh chrústa. Bude musieť prelistovať ešte viaceré odborné knihy. Má ich mnoho, dokonca aj obrazovú publikáciu Brouky od popredného českého entomológa Josefa Kliku z roku 1873.
Najviac zo svojich zbierok si cení chrobáky, ktoré sám uloví, pretože s preparovanými sa vo svete aj obchoduje. On si niekedy vymieňa svoje nálezy na burzách s inými zberateľmi. Burzy - to sú aj stretnutia s profesionálnymi entomológmi. Využíva ich na určenie niektorých druhov, s ktorými si nevie poradiť. Na druhej strane, nadšenci môžu významne pomôcť vedcom. Veď ani profesionál nemôže pri mapovaní výskytu hmyzu navštíviť všetky oblasti na Slovensku. Preto je veľmi dôležité, aby si vždy o každom preparovanom druhu zapísal všetky potrebné údaje, najmä kde ho našiel, v ktorom období, prípadne prostredí.
Svoje vedomosti o hmyze si Arpáš nenecháva iba pre seba. Veľké výstavy síce neuskutočňuje, zato pomerne často chodieva na besedy do základných škôl, kde deťom ukazuje, aké druhy chrobákov na Slovensku či vo svete žijú. Je to užitočné, pretože nedávno bol nemilo prekvapený, keď bežného lúčneho koníka žiaci považovali za motýľa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies