Albert II. oficiálne abdikoval, novým kráľom bude jeho syn Filip

NETKY.SK • 21 Júl 2013, 11:15 • 2 min
Albert II. oficiálne abdikoval, novým kráľom bude jeho syn Filip

BRUSEL - Albert II. (79) abdikoval po 20 rokoch na belgickom tróne. Za dôvod označil svoj pokročilý vek a zdravotné problémy.

slovakia

left justify in out

Belgický kráľ Albert II. podpísal dnes konečné vyhlásenie o svojej abdikácii, v ktorom sa vzdal právomocí monarchu a oficiálne tak odovzdal trón svojmu najstaršiemu synovi. Informovala o tom agentúra DPA.

Albert II. (79) abdikoval po 20 rokoch na belgickom tróne. Za dôvod označil svoj pokročilý vek a zdravotné problémy. Podpísaním abdikácie v kráľovskom paláci za prítomnosti belgického premiéra Elia di Rupa sa podľa vyhlásenia ministerstva spravodlivosti stáva novým monarchom Albertov syn Filip, aj keď oficiálne zloží kráľovskú prísahu až dnes napoludnie.

Päťdesiattriročný Filip je siedmym kráľom na belgickom tróne, píše DPA. Nový monarcha sa takmer ihneď ocitne v kampani pred voľbami v roku 2014, ktorá sa zameriava na prehĺbení rozkolu medzi oboma hlavnými belgickými jazykovými skupinami.

Odovzdanie trónu sa uskutočňuje v deň štátneho sviatku - Dňa Belgicka, ktorý si krajina každoročne pripomína vojenskou prehliadkou a ohňostrojom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies