Aktivisti hlásia stovky mŕtvych, tisíce zranených a unesených

NETKY.SK • 22 Október 2018, 13:59 • 2 min
Aktivisti hlásia stovky mŕtvych, tisíce zranených a unesených

MANAGUA - Najmenej 528 ľudí zahynulo v Nikarague počas protivládnych protestov, ktoré trvajú od apríla tohto roka, uviedla v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na Nikaragujské združenie pre ľudské práva (ANPDH).

slovakia

left justify in out

Podľa ANPDH pri protestoch utrpelo zranenia najmenej 4100 ľudí, z nich 105 zrejme s doživotnými následkami. Okrem toho viac ako 1600 ľudí uniesli polovojenské skupiny blízke vláde, pričom iba 123 z nich prepustili, dodalo ľudskoprávne združenie.

Násilné protesty spustilo aprílové rozhodnutie prezidenta Daniela Ortegu znížiť dôchodky v snahe vyplniť trhliny v sociálnom poistení. Išlo o najkrvavejšie zrážky v Nikarague od ukončenia občianskej vojny v roku 1990.

 

Hoci prezident zakrátko od svojich zámerov ustúpil, prepukli celoštátne demonštrácie za jeho odstúpenie. Ortega výzvy na odstúpenie a vypísanie predčasných volieb odmieta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies