Aktíva Penty dosiahli vlani 6,7 mld. eur, skupina mala čistý zisk 70 mil. eur

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 15:57 • 2 min
Aktíva Penty dosiahli vlani 6,7 mld. eur, skupina mala čistý zisk 70 mil. eur

BRATISLAVA – Celková hodnota aktív portfóliových spoločností skupiny Penta Investments dosiahla v minulom roku 6,7 miliardy eur. Skupina vykázala čistý zisk 70 miliónov eur. Informoval o tom dnes jej hovorca Gabriel Tóth.

slovakia

left justify in out

V roku 2014 Penta investovala do nových projektov a do modernizácie existujúceho portfólia 330 miliónov eur. Skupina zvýšila svoj podiel v segmente zdravotníctva akvizíciou lekárenských reťazcov v Poľsku a Českej republike, ako aj troch regionálnych nemocníc a polikliniky na Slovensku.

 

Zároveň vstúpila na realitný trh v Poľsku kancelárskym projektom vo Varšave. Na finančné výsledky skupiny mal vplyv aj predaj paroplynového cyklu PPC na Slovensku a dokončenie predaja spoločností Noves okná a PetCenter.

 

V novembri Penta otvorila nákupno-zábavné centrum Bory Mall, ktoré na bratislavský retailový trh prinieslo 54.000 štvorcových metrov (m2) prenajímateľnej plochy. Prvým dokončeným realitným projektom skupiny v Česku je administratívna budova v centre Prahy Florentinum.

 

Novou investičnou oblasťou sa pre Pentu stali médiá. Na jeseň 2014 investovala do spoločností 7 PLUS, Centrum Holdings, TREND Holdings a Petit Press. Skupina podľa jej hovorcu vníma pôsobenie na mediálnom trhu s dlhodobým investičným horizontom a s ambíciou rozšíriť svoje investície v tejto oblasti aj na susednom českom trhu.

 

"Sme spokojní s minuloročnými hospodárskymi výsledkami. Z našich 16 portfóliových spoločností sme dosiahli veľmi dobré finančné výsledky v 12 projektoch. Je preto zrejmé, že medziročný rast trhovej hodnoty nášho portfólia je spôsobený najmä zlepšenými výsledkami kľúčových firiem, menej novými akvizíciami," zhodnotil partner skupiny Jaroslav Haščák.

 

V rámci investičných projektov na slovenskom trhu plánuje Penta v tomto roku podporovať predovšetkým výstavbu nemocnice novej generácie v Michalovciach, vstup do nových regionálnych nemocníc v Galante a Dunajskej Strede či bytovú výstavbu v Bratislave a Košiciach.

 

Najväčším segmentom v portfóliu Penty je zdravotníctvo (40 %), nasledujú developérske aktivity (22 %), výrobný sektor (14 %) a finančné služby (12 %). V uplynulom roku vytvorila svojimi projektmi 700 nových pracovných miest, celkovo zamestnáva viac ako 35.000 pracovníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies