Ako vek rodičov ovplyvňuje zdravie dieťaťa? Čím vyšší vek matky, tým vyššie riziko?

NETKY.SK • 5 Júl 2018, 09:00 • 2 min
Ako vek rodičov ovplyvňuje zdravie dieťaťa? Čím vyšší vek matky, tým vyššie riziko?

BRATISLAVA - Vedci tvrdia, že deti narodené starším matkám, najmä chlapci, môžu v dospelosti čeliť viacerým zdravotným problémom. Majú však aj niekoľko výhod, aké?

slovakia

left justify in out

Vo vyspelých krajinách sa priemerný vek žien, ktoré majú svoje prvé dieťa, stále zvyšuje. Je to spôsobené neustálym zhonom, najmä pracovným či finančným znevýhodnením mladých ľudí brať si hypotéku či pôžičky na vlastné bývanie. Preto sa vedci začali zameriavať na tieto fakty v štúdiách. Veria totiž, že zistené výsledky môžu mať vplyv na zdravotnú starostlivosť a vývoj populácie.

 

Podľa novej štúdie môžu mať deti starších matiek určité zdravotné problémy, najmä so srdcom. Problémy sa tiež môžu objaviť až u ďalšej generácie.

 

Výskum začali skúmať na zvieratách

 

Vedci začali tieto štúdie vykonávať na potkanoch. Využili staršie potkany, ktoré vekovo zodpovedali 35 ročnej žene. Ich potomkov testovali na funkciu ciev a srdca. Zistili tak, že mali problémy s kardiovaskulárnym systémom a trvalo im dlhšie, než sa zotavili zo srdcovej ischémie alebo z nedostatočného prietoku krvi do srdca.

 

Ide o prvý pokus tohto druhu, v budúcnosti sa bude zisťovať, či je to také isté aj s ľudskými deťmi. Ak sa preukáže, že áno, môžu byť tieto informácie využité na preventívnu liečbu detí narodených starším ženám.

 

Riziká tehotenstva po 35. roku

 

U starších žien existujú určité zdravotné riziká, jedným z nich je, že tieto ženy môžu mať problém s otehotnením. Je to najmä z toho dôvodu, že kvalita a počet vajíčok začínajú po tridsiatke klesať.

 

V tehotenstve sa potom staršia žena môže dostať do najrôznejších komplikácií, ako sú napríklad hypertenzia, spomalenie rastu plodu, diabetes alebo predčasný pôrod. 

 

Navyše, čím je matka staršia, tým väčšia je pravdepodobnosť vzniku chromozómových abnormalít. Tie môžu spôsobiť problémy s reprodukciou a niektoré nemusia byť zlučiteľné so životom.

 

Podiel potratov sa vo vekovej skupine od 20 do 24 rokov pohybuje priemerne okolo 9 percent, po 45. roku sa číslo zvyšuje až na 75 percent. Problém samozrejme nemajú len staršie matky, spermie staršieho muža môžu obsahovať oveľa viac genetických chýb než spermie mladšieho muža.

 

Pre staršie rodičia sú tu ale aj určité výhody

 

Niektoré prieskumy dokazujú, že deti starších rodičov bývajú finančne stabilnejšie a väčšie percento z nich ide na vysokú školu. Niektoré štúdie z The University of California, San Francisco tiež poukazujú na to, že dieťa starších rodičov býva zdravšie do piateho roku. Štúdia z roku 2016 ukázala, že deti starších matiek v priemyselných krajinách sú zdravšie a majú vyššie vzdelanie než deti mladých rodičov. Informuje portál livesciene.com.

 

Pre starších rodičičov existujú aj určité odporúčania, ako sú napríklad prenatálne vitamíny, správne jedlo, pravidelné cvičenie a dostatočný spánok. Dôležitá je aj komunikácia s lekárom, ktorý by mal kontrolovať hladinu cukru v krvi a mal by testovať chromozómové mutácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies