Ako v Armagedone: USA a Európa chcú vraziť do asteroidu objaveného Čechom

NETKY.SK • 18 September 2020, 17:45 • 2 min
Ako v Armagedone: USA a Európa chcú vraziť do asteroidu objaveného Čechom

Európska vesmírna agentúra (ESA) podpísala v utorok s americkou stranou zmluvu vo výške vyše 129 miliónov eur na výrobu kozmickej lodi, ktorá bude súčasťou spoločného projektu s americkým vesmírnym úradom NASA. Cieľom je preskúmať, ako odkloniť potenciálne nebezpečný asteroid smerujúci k Zemi, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa plánov má NASA vypustiť v júni 2021 kozmickú sondu DART k binárnej planétke Didymus, konkrétne na tzv. kolízny kurz s mesiačikom Dimorphos (neoficiálne sa mu predtým hovorilo "Didymoon", prípadne Didymos B), ktorý okolo hlavného asteroidu Didymos obieha. Informovali Novinky.cz.

 

Práve do tohto menšieho telesa má v roku 2022 pol tonová sonda naraziť. Stret stroja letiaceho rýchlosťou 21 600 km / h má aspoň trochu zmeniť dráhu vesmírneho telesa.

 

Vedci chcú otestovať, či by bolo možné pomocou kinetickej energie vychyľovať objekty, ktoré by mohli ohrozovať Zem, na bezpečnejšie dráhu. Jednoducho povedané - má to byť test pripravenosti na možné zrážky Zeme s telesami prilietajúcimi z kozmu.

 

 

Ako sa teraz zmluvne potvrdilo, ESA potom v októbri 2024 vypustí svoje plavidlo Hera, pomenované podľa bohyne z gréckej mytológie, aby zmapovalo výsledný impaktný kráter po zásahu sondy DART a zmerala hmotnosť asteroidu. K systému Didymos sa má dostať koncom roka 2026 na šesťmesačné prieskum.

 

Trojročná prestávka, ktorá oddeľuje misie DART a Hera, je podľa vedcov nevyhnutná. Očakáva sa, že pri náraze americkej sondy vznikne veľký oblak prachu a ľadu, ktorý na istú dobu znemožní pozorovanie a skúmanie Didymosovho súputníka. Vzhľadom k nízkej príťažlivosti dvojasteroidu bude trvať roky, než sa prach usadí.

 

"Ak misia NASA uspeje, išlo by o prvé nebeské teleso, ktoré by bolo ľuďmi zámerne posunuté," uvádza ESA.

 

Kým Didymos má priemer 780 metrov, tak Dimorphos, objavený roku 2003 českým astronómom Petrom Pravcom, iba 160 metrov. Aj onen menší objekt by ale podľa ESA disponoval dostatočnou veľkosťou na to, aby zničil celé mesto, ak by zasiahol našu planétu.

 

 

Hera, aparát o veľkosti stola, by sa mal počas zbierania dát autonómne pohybovať okolo asteroidu. Takisto má vypustiť 10-centimetrové minisatelity, ktoré budú schopné lietať oveľa bližšie k povrchu planétky.

 

Finálnym zámerom je zistiť základné parametre, podľa ktorých možno prepočítavať, aká hmotnosť a energia by boli potrebné k vychýleniu telies o iné, väčšie či menšie, rozmery. Len tak pôjde odhaliť, čo bude treba, ak niekedy v dohľadnej dobe vznikne potreba čeliť vplyvu asteroidu na Zemi.

 

Americká NASA a európska ESA už roky sledujú všetky nebeské telesá, ktoré sa pohybujú v oblasti obežnej dráhy Zeme a mohla by sa raz s našou planétou zraziť. Doteraz poznajú cez 21-tisíc asteroidov s priemerom sto metrov a viac, ktoré predstavujú riziko pre ľudskú civilizáciu.

 

Ako dodáva Reuters, misia pripomína film Armageddon z roku 1998, v ktorom Bruce Willis hrá člena tímu vyslaného k zničeniu asteroidu, aby zachránil Zem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona