Ako sa v lete vyhnúť gynekologickým ťažkostiam?

NETKY.SK • 8 August 2017, 13:21 • 2 min
Ako sa v lete vyhnúť gynekologickým ťažkostiam?

BRATISLAVA – Leto je v plnom prúde a zažívame zároveň aj jedny z najteplejších dní. Sem-tam nás však môžu zaskočiť aj nepríjemné zdravotné komplikácie, ktoré súvisia či už s teplom, potením alebo kúpaním sa.

slovakia

left justify in out

Ženy sa častejšie potýkajú zdravotnými problémami v intímnych oblastiach. „Najčastejším gynekologickým problémom u žien v lete je výtok. Ak je obťažujúci a sprevádza ho pálenie alebo svrbenie, ide s najväčšou pravdepodobnosťou o zápal,“ hovorí gynekologička z Polikliniky Falck Radlinského MUDr. Ľudmila Tazberíková. Najčastejším pôvodcom je kvasinka Candida albicans.

 

Nerovnováha v pošvovom prostredí umožňuje premnoženie aj iných nežiadúcich mikroorganizmov. Na vzniku ochorenia sa podieľa veľa faktorov. „V lete, v horúčavách, sa ženy potia hlavne v záhyboch kože a v intímnych oblastiach. Kvasinky majú rady teplo, vlhko, nedostatok vzduchu, preto si treba dať pozor na tesné oblečenie,“ prízvukuje odborníčka. Ako dodáva, prirodzené prostredie v pošve môže tiež narušiť chlór v bazénoch a baktérie v stojatých vodách. Na zápaly by si mali zvlášť dať pozor tehotné ženy. Infekcie sú totiž najčastejšou príčinou predčasných pôrodov.

 

img

 

A ako sa teda dá vyhnúť gynekologickým ťažkostiam? Pripravili sme si pre vás zopár rád:

1. noste vzdušné oblečenie a bavlnenú spodnú bielizeň,
3. neostávajte po kúpaní sa v mokrých plavkách –  predídete tým aj možným zápalom močových ciest,

4. zvážte kúpanie s tampónmi počas menzesu,

5. vyhýbajte sa kúpaliskám, kde nie je kvalitná prevádzka, kde sa prekračuje povolená návštevnosť, dostatočne sa nedezinfikuje a nevymieňa voda,

6. dodržiavajte hygienu pred aj po sexuálnom styku,

7. k obnoveniu pošvovej flóry užívajte vaginálne tablety alebo krémy s obsahom laktobacilov či kyseliny mliečnej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies