Ako reagovali piloti F1 na tému ekológia?

NETKY.SK • 25 Október 2019, 17:15 • 2 min
Ako reagovali piloti F1 na tému ekológia?

BRATISLAVA – Téma ekológie sa rozoberá každým rokom čoraz viac. Krajiny príjimajú rôzne nové zákony na zachovanie životného prostredia, ako aj jeho ochranu. Na t´tuto tému sa vyjadrujú okrem politikov aj svetoznáme osobnosti či športovci. Dokonca ani kráľovnú motoršportu táto téma neobišla.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Môžeme byť aj tí najvernejší fanúšikovia motoršportu, no faktom ostáva, že právo toto odvetvie športu znečisťuje naše ovzdušie najviac. Je preto veľmi zaujímavé sledovať reakcie jednotlivých pilotov F1, ako sa oni sami stavajú k ekológii.

 

Začneme hneď pri majstrovi sveta za ostatné 2 roky zo stajne Mercedes, ktorý zrejme pridá tretí titul v rade už onedlho. O Lewisovi Hamiltonovi je známe, že v oblasti ochrany životného prostredia pomôže kde len treba. Bolo to len nedávno, keď sa britský pilot vyjadril ohľadom našej budúcnosti veľmi ostro a priamo. "Sme na pokraji záhuby. Zachrániť nás môže to, že všetci prejdeme na vegánsku stravu."

 

 

Od pilota F1, ktorý za jeden rok najazdí na okruhoch po celom svete tisícky kilometrov, sa to zdá trochu pokrytecké. Za svoj výrok zožal aj poriadnu dávku kritiky. Na druhej strane ale priznal, že jazdci to nemajú ľahké. "Nie je to jednoduché, pretože sme piloti F1. Cestujeme naprieč celým svetom. Stopa, ktorú zanechávame je samozrejme vyššia, ako u bežného obyvateľa. Treba však o tom hovoriť."

 

 

"Prehlasujem, že do konca roka nechcem zanechávať uhlíkovú stopu. Nikto v mojom užšom okolí nebude používať žiadne plasty. Chcem, aby bolo všetko recyklovateľné. Od dezodorntov po zubné kefky." Lewisovi budeme samozrejme úprimne držať palce, aby sa mu tento cieľ podarilo aj splniť.

 

img

 

Sebastian Vettel z Ferrari dáva za pravdu Hamiltonovi v tom, že pre nich ako jazdcov je veľmi ťažké získať si z vonku akceptáciu ohľadom ekológie. "Musíme cestovať, je to súčasť našej práce. Formula 1 ako celok by však podľa mňa mala spraviť viac. Je to celosvetová platforma a podľa mňa by sme v tomto smere mali vysielať omnoho silnejšiu správu."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Looking up to russia #RussianGP

Príspevok, ktorý zdieľa Sebastian Vettel (@_vettelofficial),

 

Vychádzajúca hviezda Red Bullu Max Verstappen sa vyjadril až priveľmi úprimne a bez okolkov. "Ja mám benzín rád. Môžem to vôbec povedať? Viem, že otázka ekológie a životného prostredia je veľmi dôležitá, ale Formula 1 je tu už dlho a podľa mňa by sme nemali reagovať prehnane a robiť drámu. Pokiaľ s tým nesúhlasíte, jednoducho to nesledujte." 

 

 

Najstarší pretekár v tohtoročnej edícii Kimi Räikkönen zvykne na otázky novinárov reagovať vtipnou odpoveďou, avšak pri tejto téme sa humoru zdržal."Nie sme na najlepšom mieste, aby sme to začali veľmi rozoberať. Veď spaľujeme palivo. A na čo? Na to, aby sme skončili na prvom mieste? Alebo na druhom? F1 asi nie je ideálne miesto na to, aby sme ľuďom hovorili, čo máme robiť. Pretože na to, aby sme sa fakt uberali touto cestou, by sme všetci mali ostať doma a zabudnúť na pretekársky šport," dodal majster sveta z roku 2007.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiding in Singapore.

Príspevok, ktorý zdieľa Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen),

 

Na obranu F1 však treba podotknúť, že v rámci ekológie už spravila určité opatrenia. Napríklad na každé preteky je stanovených maximálne 100 kg paliva. Od roku 2014 už prešli monoposty na hybridný pohon. Dokonca bola vytvorená séria Formula E, čiže preteky elektrických vozov. Nič sa nezmení len lusknutím prsta, no aj F1 sa snaží myslieť ekologicky kde to len ide.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies