Nový krok proti sankciám! Rusko žiada platby za ropu v emirátskych dirhamoch

NETKY.SK • 20 Júl 2022, 21:10 • 2 min
Nový krok proti sankciám! Rusko žiada platby za ropu v emirátskych dirhamoch

Rusko požaduje platbu v dirhamoch (platobnej meny Spojených arabských emirátov) za vývoz ropy niektorým indickým zákazníkom. Informujú o tom tri zdroje a dokument ukázal, že Moskva sa vzďaľuje od amerického dolára, aby sa izolovala pred účinkami západných sankcií.

slovakia

left justify in out

Rusko zasiahlo množstvo sankcií zo strany Spojených štátov a ich spojencov za inváziu na Ukrajinu. Agentúra Reuters uviedla, že faktúra za dodávku ropy do jednej z rafinérii je vypočítaná v dolároch, zatiaľ čo platba sa požaduje v dirhamoch.

 

 

Ruská ropná spoločnosť Rosnefť prevádza ropu cez obchodné firmy vrátane Everest Energy a Coral Energy do Indie, ktorá je teraz jej druhým najväčším nákupcom ropy po Číne. Západné sankcie podnietili mnohých dovozcov ropy, aby sa vyhýbali Moskve, čím tlačili spotové ceny ruskej ropy k rekordným zľavám. To poskytlo otvorené dvere indickým rafinériám, ktoré len zriedka kupovali ruskú ropu kvôli vysokým nákladom na prepravu.

 

 

Moskva nahradila Saudskú Arábiu, už druhý mesiac po júni, ako druhého najväčšieho dodávateľa ropy do Indie. Najmenej dve indické rafinérie už uhradili niektoré platby v dirhamoch, uviedli zdroje a dodali, že ďalšie budú takéto platby realizovať v najbližších dňoch.

 

Faktúra uvádzala platby, ktoré sa majú uskutočniť v prospech Gazprombank prostredníctvom Mashreq Bank, korešpondenčnej banky v Dubaji. Spojené arabské emiráty v snahe zachovať neutrálny postoj, neuvalili na Moskvu sankcie a platby by mohli prispieť k frustrácii niektorých krajín na Západe.

 

 

Obchodné firmy, ktoré využíva Rosnefť, začali od tohto mesiaca žiadať platbu v dirhamoch (ekvivalentnú americkému doláru), uviedli zdroje. Rosneft, Coral Energy a Everest Energy neodpovedali na e-maily agentúry Reuters so žiadosťou o komentár.

 

img

 

Rusko chce zvýšiť používanie nezápadných mien na obchodovanie s krajinami ako India, uviedol v apríli minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Minister financií minulý mesiac tiež povedal, že Moskva môže začať nakupovať meny „spriatelených“ krajín, pričom tieto držby použije na ovplyvnenie výmenného kurzu dolára a eura ako prostriedok proti prudkým ziskom rubľa.

 

img

 

Moskovská zmenáreň sa pripravuje na spustenie obchodovania s uzbeckou sumou a dirhamom. Dubaj, finančné a obchodné centrum Perzského zálivu, sa ukázal ako útočisko pre ruské bohatstvo. India, ktorá si tiež zachováva neutrálne postavenie, uznáva poistné krytie ruskými spoločnosťami a ponúkla klasifikáciu lodiam, ktoré spravuje dubajská dcérska spoločnosť najväčšej lodnej skupiny v Moskve, aby umožnila obchod.

 

Indická centrálna banka minulý týždeň zaviedla nový mechanizmus medzinárodného obchodu v rupiách, ktorý mnohí experti považujú za spôsob podpory obchodu s krajinami, na ktoré sa vzťahujú západné sankcie, akými sú Rusko a Irán.

 

Možno vás zaujme: Dovozca plynu Uniper potrebuje úverovú linku vo výške 8 miliárd eur



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies