Ako poznáte, že vám chýba horčík? Sledujte na sebe tieto príznaky

NETKY.SK • 1 August 2018, 06:00 • 2 min
Ako poznáte, že vám chýba horčík? Sledujte na sebe tieto príznaky

BRATISLAVA - Trápia vás v noci kŕče v nohách? Striedajú sa vám nálady ako aprílové počasie? Za tým môže byť práve nedostatok horčíka. Aké sú jeho ďalšie príznaky?

slovakia

left justify in out

Aj keby ste sa cítili v pohode, je ešte rad ďalších dôvodov, prečo sa zamyslieť nad tým, či každý deň dávate svojmu telu toľko horčíka, koľko potrebuje.

 

Odporúčaných je 375 mg. Horčík je druhý nejzastúpenejší prvok vnútri všetkých buniek hneď po draslíku. Zúčastňuje sa stoviek enzymatických procesov v tele.

 

Mnohé ovplyvňujú napríklad tvorbu bielkovín a nukleových kyselín, ale aj metabolizmus iných minerálnych látok, ako sú vápnik alebo draslík.

 

Z toho vyplýva, že keď vám chýba horčík, telo nemôže využívať vápnik, čo zvyšuje riziko osteoporózy. A rednutie kostí je po päťdesiatke naozaj horúca téma hlavne pre ženy.


Príznaky

 

Ako spoznáte, že vám v tele chýba horčík? Prvé príznaky sa často prejavia nechcenými zášklbmi očných viečok a neskôr tiež nočnými kŕčmi dolných končatín. Dlhodobý nedostatok horčíka môže viesť k výskytu vysokého krvného tlaku, k poruchám srdcového rytmu a k infarktom.

 

Ďalšie choroby

 

Aj mierny nedostatok horčíka môže prispievať k výskytu chorôb, ktoré vznikajú pri chronickom zápalovom strese, ako sú ateroskleróza či diabetes 2. typu. A uvažuje sa tiež o nádoroch, napríklad prostaty, vaječníkov či prsníka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies