Živý či umelý vianočný stromček? Pozrite si, ktorý z nich je z hľadiska ekológie vhodnejšou alternatívou

NETKY.SK • 20 November 2020, 09:02 • 2 min
Živý či umelý vianočný stromček? Pozrite si, ktorý z nich je z hľadiska ekológie vhodnejšou alternatívou

Ak uvažujete nad tým, ktorý z týchto dvoch alternatív symbolu Vianoc si tento rok zadovážite, pričom sa chcete vydať ekologickejšou cestou, budete mať náročné rozhodovanie.

slovakia

left justify in out

Odborníci sa totiž najnovšie nevedia zhodnúť na tom, ktorý z vianočných stromčekov je z hľadiska ekológie tou vhodnejšou alternatívou. V uplynulých rokoch sa dopyt po živých stromoch rapídne zvýšil, čo naznačuje pokus spotrebiteľov o ekologizáciu.

 

Odborníci však začali polemizovať o tom, či výrub približne 8 miliónov stromov je skutočne tou správnou cestou a či predsa len ten umelý nezaťažuje životné prostredie o niečo menej.

 

Uhlíková stopa umelého vs. živého stromčeka

Umelý stromček vyrobený z plastu vytvorí najväčšiu uhlíkovú stopu pri jeho výrobe, zároveň však treba počítať aj s jeho prepravou a následne aj správnou likvidáciou, čo môže predstavovať obrovský problém

 

Odborníci odhadli, že približne 2-metrový umelý stromček vyprodukuje približne 40 kg emisií skleníkových plynov, čo je viac ako dvojnásobok životnosti životného stromu, ktorý skončí na skládkepribližne 10-násobne viac ak sa stromček spáli.

 

img

 

Pri správnom spracovaní živého stromčeka sú emisie takmer nulové, ak však skončí na smetisku vytvorí až 16 kg emisií, pretože sa pri jeho rozklade produkuje metán, ktorý je zas 25 násobne horší ako CO2. Možností ako s ním po sviatkoch naložiť je viacero, v súčastnossti ale mestá a obce organizujú zber stromčekov, ktorého cieľom je ich spracovať na ďalšie použitie.

 

Ako si vybrať ten správny?

Ekológovia radia, že pri kúpe živého stromčeka by sa mali ľudia zamerať na to, odkiaľ pochádzauprednostniť tak lokálnych dovozcov. Vo Veľkej Británii to funguje tak, že drvivá väčšina vianočných stromčekov je určená pre domáci trh, pričom iba minimum z nich sa vyváža.

 

img

 

Najväčšia firma, ktorá pestuje tieto stromčeky ich dokonca ročne vysadí viac, ako ich pred Vianocami vyrúbe. Zároveň sa rapídne znižuje ich uhlíková stopa pri preprave a rovnako ľudia majú o minimálne tri týždne čerstvejší strom, ktorý im tak oveľa dlhšie vydrží. Niektoré firmy dokonca ponúkajú možnosť vyťať si vlastný stromček.

 

Umelé stromčeky sa ťažko likvidujú

Odborníci tiež upozorňujú, že likvidácia umelých stromčekov, aj keď ste ich používali viac ako 10 rokov má veľké množstvo negatív. Dôvodom je, že sú vyrobené z PVC, ktoré sa veľmi ťažko spracúva a dá recyklovať.

 

Ekológovia tiež radia, že ak sa vám už ten váš zunoval, alebo už nevyzerá tak ako predtým, vhodnou alternatívou je kúpa iného používaného stromčeka, čím sa výrazne zníži uhlíková stopa.

 

img

 

Naopak iná časť vedcov tvrdí, že každoročný výrub stromčekov je oveľa neekologickejšia alternatíva ako použitie toho umelého. Domnievajú sa, že ak ho budete používať minimálne 5 rokov, jeho environmentálny dopad bude nižší ako keby ste si každoročne kupovali nový živý stromček.

 

Stromčeky v kvetináči 

Treba však dodať, že vianočné stromčeky pochádzajú zo špecializovaných fariem a nejde o nekontrolovateľný výrub kdekoľvek v lese. Taktiež v snahe udržať biznis je nevyhnutné vysádzať nové a nové stromy.

 

Trendom sa pomaly stáva aj zapožičiavanie si vianočného stromčeka v črepníku, ktorý je pri jeho vrátení zasadený opäť do pôdy. Tu však hrozia riziká, že v dôsledku teplotných výkyvov stromček aj tak vyschne.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies