Ako postupovať v prípade chybnej zásielky s hlasovacími lístkami?

NETKY.SK • 24 Január 2020, 14:28 • 2 min
Ako postupovať v prípade chybnej zásielky s hlasovacími lístkami?

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR zaznamenalo zatiaľ za celú existenciu SR štyri oznámenia o chybných zásielkach s hlasovacími lístkami pre voličov, ktorí požiadali o voľbu zo zahraničia. Požiadanie o hlasovanie mimo Slovenskej republiky požiadalo už viac ako 55 tisíc Slovákov.

slovakia

left justify in out

Ide o ľudský faktor

MV upozorňuje, že volič sa má v takomto prípade ihneď obrátiť na odosielateľa, aby mu bola zaslaná nová sada hlasovacích lístkov. "Vo všetkých prípadoch ide o ľudský faktor. Sady volebných materiálov skladajú do obálky zamestnanci obecných úradov, mestských úradov a zamestnanci odboru volieb referenda a politických strán," priblížila Lucia Kirinovičová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

 

img

 

Postup v prípade chyby

Volič má v prípade doručenia neúplných zásielok alebo iného nedostatku kontaktovať vždy odosielateľa, teda tú obec, ktorá mu hlasovacie lístky zaslala, respektíve ministerstvo, ak mu zaslalo lístky ono. "Odporúčame, aby email, ktorým požiada o novú sadu hlasovacích lístkov obec, zaslal pre informáciu v kópii aj na adresu volby@minv.sk," dodala Kirinovičová.

 

img

 

Včasné upozornenie

Rezort vnútra tvrdí, že prostredníctvom okresných úradov upozornilo všetky obce na Slovensku, aby na reklamácie voličov reagovali urýchlene, a novú sadu hlasovacích lístkov zaslali voličovi, pokiaľ je možné, ešte v ten istý deň. Voliči sa na neúplné zásielky sťažovali napríklad na sociálnych sieťach. Na sťažovateľov poukázali aj subjekty, ktoré sa ohradili voči tomuto nedostatku. 

 

img

 

Nové voľby? 

Demokratická strana (DS) podáva trestné oznámenie vo veci marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. V prípade, že úrady a MV nestihnú zrealizovať zaslanie hárkov občanom ešte raz, budú podľa poslankyne NR SR a predstaviteľky DS Natálie Blahovej žiadať o vyhlásenie nových volieb.

 

"Žiadame Ústavný súd SR o stanovisko k platnosti parlamentných volieb, ktoré už zo zahraničia prebiehajú. V prípade, že voliči, ktorí už poštou hlasovali zo zahraničia alebo doma, boli vo svojom výbere politických strán obmedzení, žiadame, aby boli Ústavným súdom celé tieto voľby vyhlásené za neplatné," uviedla Blahová na dnešnej tlačovej konferencii.

 

img

 

Ako má vyzerať zásielka? 

O voľbu poštou bolo možné požiadať do 10. januára. Ak je žiadosť v poriadku, voličovi majú prísť najneskôr 35 dní pred dňom konania sa volieb na adresu miesta pobytu v cudzine úradne opečiatkovaná obálka, hlasovacie lístky, návratná obálka označená heslom "VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL" s predpísanými adresami a poučenie o spôsobe hlasovania. Obálka s odovzdaným hlasovacím lístkom musí byť na Slovensko doručená najneskôr do 28. februára.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára, kandiduje v nich 25 politických subjektov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies