Joe Biden sa nechá zaočkovať novou vakcínou proti COVID-19 v priamom prenose

NETKY.SK • 4 December 2020, 11:32 • 2 min
Joe Biden sa nechá zaočkovať novou vakcínou proti COVID-19 v priamom prenose

WASHINGTON – Budúci prezident Spojených štátov Joe Biden sa nechá verejne zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Víťaz amerických prezidentských volieb Joe Biden v televízii CNN uviedol, že po inaugurácii, ktorá je naplánovaná na 20. januára, požiada Američanov, aby po dobu 100 dní nosili rúška.

 

Biden sa nechá verejne zaočkovať

Zároveň dodal, že sa nechá verejne zaočkovať proti novému koronavírusu potom, čo odborník na infekčné choroby a člen krízového štábu Bieleho domu Anthony Fauci povie, že je to bezpečné.

 

Biden chce takýmto spôsobom motivovať Američanov, aby podstúpili vakcináciu a eliminoval tak obavy týkajúce sa bezpečnosti a účinnosti očkovacej látky.

 

img

 

„Ľudia stratili dôvery v schopnosti vakcíny. Je dôležité ukázať Američanom, že je to bezpečné,“ povedala budúca hlava USA. Prieskumy totiž naznačujú, že mnoho ľudí odmieta očkovanie novou vakcínou, na ktorej sa pracovalo približne rok.

 

Obávajú sa totiž vedľajších účinkov. „Čísla ľudí, ktorí dôverujú vakcíne sú strašne nízke, to je dôvod prečo to prezident a viceprezidentka podstúpime,“ vysvetlil Biden.

 

Prečítajte si tiež: EMA začala schvaľovací proces vakcíny. S očkovaním by sa mohlo začať už koncom roka

 

USA prehrávajú boj s koronavírusom

Epidemiologická situácia v Spojených štátov je veľmi zlá. Denne pribúdajú desiatky tisíc nakazených. Zároveň rapídne narastajú aj počty obetí, ktoré podľahli tomuto zákernému ochoreniu.

 

Prognózy naznačujú, že iba v priebehu dvoch mesiacov môže na COVID-19 zomrieť až 250 tisíc ľudí. Od začiatku pandémie sa v krajine koronavírusom infikovalo viac ako 14 miliónov ľudí, pričom mu podľahlo minimálne 260 tisíc pacientov. Patrí tak medzi najzasiahnutejšie krajiny sveta. 

 

Biden tak bude nasledovať svojich predchodcov Baracka Obamu, Georga Busha či Billa Clintna, ktorí už verejne vyhlásili, že sa nechajú zaočkovať v priamom prenose, aby tak rozptýlili obavy a nedôveru verejnosti vo vakcínu.

 

V rozhovore zároveň uviedol, že po oficiálnej inaugurácii vyzve verejnosť, aby nadchádzajúcich 100 dní nosili poctivo rúška, čím chránia nie len svoje zdravie, ale aj zdravie ostatných. „Iba 100 dní v rúška, nie navždy, iba 100 dní. Myslím si, že potom uvidíme značné zníženie šírenia koronavírusu,“ zdôraznil Biden.

 

 

Trump ho nechcel, Biden si ho rád ponechá

Tiež uviedol, že epidemiológa Anthonyho Fauciho si plánuje ponechať v Bielom dome a naďalej pôsobil ako hlavný zdravotnícky poradca a zastával miesto v tíme COVID-19.

 

img

 

Fauciho pritom už dlhší čas kritizuje dosluhujúci prezident Donald Trump, ktorému nie sú po chuti jeho odborné názory. Tie sa veľmi často líšia od Trumpových názorov, ktorý od vypuknutia prvej vlny pandémie situáciu zľahčovalverejnosti odporúčal piť napríklad savo či iné dezinfekčné prostriedky.

 

Na jeho rady pritom už zomrelo niekoľko Američanov, ktorým silné látky rozožrali hltan či iné životne dôležité orgány.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies