Aké topánky sú pre našu nohu najprirodzenejšie? Odpoveď vedcov vás prekvapí!

NETKY.SK • 8 Jún 2018, 13:00 • 2 min
Aké topánky sú pre našu nohu najprirodzenejšie? Odpoveď vedcov vás prekvapí!

Pre naše nohy aj celkové držanie tela je nesmierne dôležitý vhodný výber obuvi. Čo nám odporúčajú vedci?

slovakia

left justify in out

Niektorí tvrdia, že najlepšou obuvou je tá ortopedická, iní zasa, že neustála podpora klenby je škodlivá. Podpätky sú neprípustné a nízka obuv nám ničí chodidlo. Kde je ale pravda? Čo je pre nohu a správne držanie tela najoptimálnejšie? Odpoveď priniesla veda.

 

Vedci zistili, že noha, ktorá je v topánke, dostáva podporu, a tak sa oslabujú svaly chodidla, ktoré majú na starosti stabilitu. Ešte horšie je, pokiaľ topánka ideálne nesedí, najmä, ak je príliš úzka. Tu môže dochádzať až k deformáciám chodidla a následne problémom pri chôdzi a pádom.

 

Naproti tomu si odborníci posvietili na takzvanú minimálnu obuv. Ide o topánku, ktorá imituje klenbu, no zároveň necháva dostatočný priestor prstom. Má pracky alebo iný spôsob dostatočne pevného uchytenia a nízku, pružnú podrážku. Z tohto opisu vyplýva, že ideálnou obuvou sú práve sandále.

 

Samozrejme, vo všeobecnosti platí, že pri určovaní vhodnej obuvi je dôležité zohľadňovať vek, postavu, zdravotný stav, aktivitu, na ktorú ju potrebujeme a podobne. Zároveň nie je vhodné spôsobovať chodidlám „šoky“. Pokiaľ sme naučený na vysokú obuv, náhly prechod na úplne nízku by nám mohol poškodiť.

 

Podľa vedcov je dobré striedať rôzne typy topánok, a to z toho dôvodu, že si svaly na nohách nezvyknú na jednu polohu, ale sú neustále nútené prispôsobovať sa inému postaveniu. Čo však rozhodne neodporúčajú sú vysoké podpätky, tie totiž nútia do neprirodzeného držania tela a spôsobujú zakrivenie v spodnej časti chrbtice.

 

Daniel Lieberman, predseda oddelenia ľudskej evolučnej biológie na Harvardovej univerzite, sa však vyjadril, že najlepšie topánky sú tie, v ktorých sme sa narodili, teda bosé nohy. Tí z nás, ktorí pravidelne takúto chôdzu praktizujú, nemávajú problém s plochými nohami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies