Aj v Berlíne si pripomenuli 70. výročie oslobodenia tábora Auschwitz-Birkenau

NETKY.SK • 26 Január 2015, 17:31 • 2 min
Aj v Berlíne si pripomenuli 70. výročie oslobodenia tábora Auschwitz-Birkenau

BERLÍN - Pietnou akciou za účasti nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej si dnes v Berlíne pripomenuli 70. výročie oslobodenia fašistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau ľudia, ktorí prežili tamojšie peklo.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
     

"Nesmieme zabudnúť. To sme dlžní mnohým miliónom ľudí," vyhlásila na spomienkovej akcii Medzinárodného osvienčimského výboru v Berlíne šéfka spolkovej vlády Angela Merkelová a dodala, že Auschwitz-Birkenau je aj dnes varovaním, a to pred nasledovaním nenávistných sloganov proti iným ľuďom, hľadajúcim útočisko v Nemecku.
     

Za účasti nemeckého spolkového prezidenta Joachima Gaucka, šéfa Spolkového snemu (Bundestagu) Norberta Lammerta, poľského novinára Mariana Turského a ľudí, ktorí prežili hrôzy spomínaného vyhladzovacieho tábora, sa popoludní uskutočnila diskusia s mladými ľuďmi v priestoroch Bundestagu v Berlíne.
     

Pamiatku obetí a výročie oslobodenia spred 70. rokov si v utorok oficiálne pripomenie aj nemecký zastupiteľský zbor. Joachima Gaucka čaká ako hlavu nemeckého štátu následne letecký presun do Poľska, aby sa tam zúčastnil centrálnych osláv spomínaného výročia, na ktorých nebude chýbať ani prezident SR Andrej Kiska.
     

Ústredná rada židov v Nemecku poukázala v súvislosti s výročím, že príslušníci židovskej komunity sú aj v súčasnosti terčom útokov vo svete, a to hlavne zo strany moslimských extrémistov. "Pred tým nesmie nikto zatvárať, oči," vyhlásil podľa DPA predseda rady Josef Schuster.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies