Agrofert Andreja Babiša a jeho Bocianie hniezdo vyšetruje OLAF

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 18:00 • 2 min
Agrofert Andreja Babiša a jeho Bocianie hniezdo vyšetruje OLAF

PRAHA/BRUSEL - Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) vyšetruje okolnosti dotovania výstavby farmy Bocianie hniezdo v komplexe Agrofertu podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša, aktuálne vicepremiéra a ministra financií ČR. Informácie priniesli dnes internetové servery Neovlivni.cz a Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

OLAF, ako vyplýva z jeho stanoviska, začal po predbežnej analýze s vyšetrovaním v danej kauze. Dotácia 50 miliónov Kč na výstavbu spomínanej farmy pochádzala z európskych fondov na podporu cestovného ruchu. Tento program je určený na podporu malých a stredne veľkých podnikov. Farma najskôr patrila pod koncern Agrofert, ktorý najskôr opustila, aby sa do neho ex post oficiálne vrátila.


Spoločnosť, ktorú podľa mediálnych informácií charakterizujú anonymné akcie a netransparentná vlastnícka štruktúra, vznikla údajne iba krátko pred udelením dotácie premenovaním z pôvodnej firmy ZNN Agro Pelhřimov z Babišovho koncernu.


O päť rokov neskôr, čo je minimum obdobia, keď sa adresát dotácie musí o projekt starať, kúpila spomínanú farmu spoločnosť Inoba, ktorej majiteľom je a.sk. Synbiol. Jej jediným vlastníkom je podľa výpisu z obchodného registra práve Andrej Babiš.


Prípad na základe anonymného trestného oznámenia vyšetruje od konca minulého roka aj Polícia ČR.


Hovorca Agrofertu Karel Hanzelka porušenie zákona opakovane odmietol a pripomenul, že projekt má za sebou viaceré kontroly úradov.


Bocianie hniezdo (Čápí hnízdo), ktoré leží necelých 60 km juhovýchodne od Prahy medzi Benešovom a Olbramovicami, ponúka podľa webovej stránky reprezentačné priestory pre usporiadanie konferencií, firemných alebo spoločenských akcií, ako aj odpočinok v krásnom prírodnom prostredí s možnosťou celého radu relaxačných a športových aktivít.


OLAF sa zaoberá aj skúmaním dotácií pre Agrofert pre podozrenie, že spoločnosť prostredníctvom skrytého lobbingu v štátnej správa zmenila pravidlá čerpania dotácií vo svoj prospech.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies