Agentúra Moody's znížila rating Saudskej Arábie na A1

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 08:55 • 2 min
Agentúra Moody's znížila rating Saudskej Arábie na A1

FRANKFURT NAD MOHANOM - Agentúra Moody's Investors Service o jeden stupeň znížila hodnotenie úverovej bonity Saudskej Arábie. Rozhodnutie Moody's znamená dokončenie prehodnocovania ratingu krajiny, s ktorým agentúra začala 4. marca. Informovala o tom Moody's.

slovakia

left justify in out

Moody's znížila rating vlády Saudskej Arábie ako emitenta dlhopisov na A1 z Aa3. Výhľady ratingu sú stabilné. Dôvodom rozhodnutia je presvedčenie agentúry, že nízke ceny ropy spôsobili zhoršenie úverového profilu Saudskej Arábie. Kombinácia nižšieho rastu a vyššieho zadlženia znížili odolnosť krajiny voči budúcim šokom.

 

Stabilný výhľad signalizuje, že na aktuálnej nižšej ratingovej úrovni sú riziká vyvážené. Ak krajina neprijme ďalšie fiškálne a hospodárske reformy, tlak na vládny rozpočet sa bude zvyšovať. Vláda však má ambiciózny a komplexný plán diverzifikácie ekonomiky aj rozpočtu, ktorý by aj v prípade len čiastočne úspešnej realizácie mal stabilizovať úverový profil krajiny. V prípade jeho plnej realizácie by sa otvorila cesta k opätovnému zvýšeniu ratingu.

 

Moody's tiež znížila stropný rating na dlhodobé saudskoarabské bondy denominované v zahraničnej mene, rovnako ako depozitný rating krajiny na A1 z Aa3. Krátkodobý stropný rating zostáva na úrovni Prime-1.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies