Putin povedal, že v 90. rokoch bola v Rusku občianska vojna a agenti CIA

NETKY.SK • 13 December 2021, 12:08 • 2 min
Putin povedal, že v 90. rokoch bola v Rusku občianska vojna a agenti CIA

PETROPAVLOVSK-KAMČATSKIJ – Vladimír Putin vo filme Rusko.Nová história na kanáli Rusko 1 zhodnotil situáciu, v ktorej sa krajina nachádzala v 90. rokoch, a označil ju pojmom občianska vojna.

slovakia

left justify in out

„Situácia bola veľmi zložitá, a to sa týkalo vnútorného stavu celého štátu, všetkých jeho zložiek. Týkalo sa to ekonomiky, orgánov činných v trestnom konaní a ozbrojených síl... V skutočnosti bola v krajine občianska vojna,“ povedal Putin. Informovala o tom ria.ru.

 

img

 

Podľa neho Západ si bol vtedy istý hroziacim rozpadom Ruska. Poznamenal, že on sám videl mapy, na ktorých bola krajina rozdelená na niekoľko samostatných štátov. Okrem toho mu o tom v súkromnom rozhovore povedal prezident jednej z východoeurópskych krajín.

 

Podľa Putina mu hovorca priamo povedal, že „v Európe nie je pochýb o tom, či sa Rusko rozpadne alebo nie“, boli si istí nevyhnutnosťou takéhoto vývoja udalostí.

 

„Jedinou otázkou bolo, kedy sa tak stane a aké to bude mať dôsledky pre samotné Rusko, pre jeho jednotlivé časti a pre okolitý svet vzhľadom k tomu, že Rusko je stále veľkou jadrovou veľmocou. Takéto boli nálady. Žiaľ, v tom čase sme im zrejme dali dôvod na takéto pocity,“ dodal ruský vodca.

 

img

 

„Zástupcovia amerických špeciálnych služieb liezli v 90. rokoch všade, boli vo vláde, dokonca boli aj v niektorých podnikoch ruského jadrového komplexu,“ povedal Putin. „Pretože sme mali dohodu. Podpísali sme medzivládnu dohodu, v rámci ktorej americkí špecialisti sedeli v niektorých podnikoch jadrového komplexu. Sedeli v našich továrňach a chodili tam každý deň ako do práce,“ dodal.

 

„Začiatkom roku 2000 som to vyčistil (poznámka redaktora: vládu a niektoré podniky jadrového komplexu), ale v polovici 90. rokov sme mali agentov americkej CIA dokonca ako poradcov a vládnych úradníkov,“ povedal prezident Ruska.

  

Pripomenul tiež, že v tých rokoch niektoré ruské regióny deklarovali svoju suverenitu, čo sa nedalo prehliadnuť. „Rusko nemohlo vyriešiť svoje sociálno-ekonomické problémy v 90. rokoch bez finančnej pomoci zo zahraničia,“ zdôraznil Putin. To viedlo krajinu k nahromadeniu veľkého dlhu.

 

img

 

„V roku 1993 sme sa zaviazali splatiť všetky dlhy bývalého ZSSR za všetky bývalé sovietske republiky v očakávaní, že tieto republiky na nás prevedú zahraničné aktíva bývalého ZSSR. Za všetkých sme splatili dlhy, no nie každý si splnil túto povinnosť. Napríklad Ukrajina to ešte stále neurobila,“ pripomenul prezident.

 

Uviedol, že v týchto rokoch bolo Rusko v dosť slabom stave a závislé od mnohých finančných a politických nástrojov. „Krajina vtedy v tomto zmysle stratila značnú časť svojej suverenity,“ uzavrela hlava štátu.

     

Možno vás zaujme: Joe Biden chce poznať názor Slovenska na situáciu na Ukrajine. Vojakov tam zatiaľ nepošle



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona