Absolútnym víťazom ŠOK 2014 sa stal vodný lyžiar Alexander Vaško ml.

NETKY.SK • 21 Február 2015, 09:06 • 2 min
Absolútnym víťazom ŠOK 2014 sa stal vodný lyžiar Alexander Vaško ml.

KOŠICE - Športovou osobnosťou Košíc (ŠOK) za rok 2014 sa stal vodný lyžiar Alexander Vaško ml., ktorý bol už v minulosti laureát ŠOK 2013 v kategórii TOP 10 a v roku 2010 v kategórii Nádej. Počas šiesteho ročníka boli v Spoločenskom pavilóne v Košiciach okrem absolútneho víťaza ŠOK 2014 ocenené aj ďalšie úspešné osobnosti košického športu.

slovakia

left justify in out

"Som príjemne šokovaný, no musím si to všetko nechať prejsť hlavou. Cestu od stola na pódium si pamätám iba matne, pretože som bol v divnom rozpoložení, že som nič okolo seba nevnímal a iba sa tešil," uviedol Vaško, ktorý po vyhlásení okamžite volal najlepšiemu kamarátovi a podelil sa s ním o svoj úspech. Počas slávnostného večera ho prišla podporiť priamo do sály aj najbližšia rodina.

 

Slovenský reprezentant vo vodnom lyžovaní Alexander Vaško ml. spoločne s Austrálčankou Ashleigh Stebbeingsovou boli vyhlásení za najlepších športovcov roka 2014 všetkých sekcií, ktoré zastrešuje medzinárodná vodnolyžiarska a wakeboardová federácia IWWF. Dvadsaťročný člen Klubu vodného lyžovania TRIXEN Košice bol predtým vyhlásený za najlepšieho športovca sekcie vodného lyžovania za vlekom. Vôbec prvýkrát v histórii sa stalo, že obidve prestížne ocenenia získal Slovák.

 

Vaško sa svojimi výsledkami stal jedným z top vlekových vodných lyžiarov sveta a rok 2014 bol pre neho extrémne úspešný. Vrcholom jeho doterajších úspechov sa stali majstrovstvá sveta 2014 v nemeckom Schloss Dankerne, kde získal kompletnú medailovú zbierku v individuálnych disciplínach. Najcennejšiu si vybojoval v skokoch výkonom 62,6m, striebornú v akrobatickej jazde a bronz v kombinácii. Navyše sa výkonom 64,2m, ktorý skočil v kvalifikácii, stal držiteľom nového svetového rekordu. Prekonal deväťročný rekord nemeckého lyžiara Thomasa Bauera (63,80 m). "Rád by som skočil svetový rekord aj doma v Košiciach," poznamenal na margo svojich ambícií Vaško.

 

O finálovej zostave laureátov ŠOK 2014 rozhodla Košická športová akadémia a postupne zverejnila ich mená. Medzi ocenenými bolo dovedna devätnásť laureátov, z kategórie TOP 10, kde figurovali mená - Veronika Cmarová (kickbox), Jana Čepelová (tenis), Richard Jenčík (hokej), Martin Koči (rely), Matej Kováč (vzpieranie), Tijana Krivačevičová (basketbal), Nemanja Matič (futbal), Martin Petróci (florbal), Alexander Vaško ml. (vodné lyžovanie), Miroslav Viazanko (futbal), vzišiel aj absolútny víťaz ŠOK 2014.

 

Najúspešnejším kolektívom sa stal Maratónsky klub a hendikepovaným športovcom Radomír Dudáš (zjazdové lyžovanie). Medzi legendami pútalo pozornosť predovšetkým meno Jána Kozáka st. (futbal), ale i Eugen Magda (športová publicistika), Vincent Lukáč (hokej) a Jozef Plachý (atletika). Kategória nádej je zastúpená hokejistom Erikom Černákom, tenistkou Kristínou Schmiedlovou a zápasníkom Jakubom Sýkorom. "Bola to pre mňa veľká pocta byť ocenený, som rád, že som sa ocitol v tejto kategórii. Dúfam, že budem napredovať ako doteraz a podarí sa mi niečo dosiahnuť. Je jedno, ktorý klub NHL ma draftuje, podstatné je sa tam dostať a udržať. Môj vysnívaný klub je Chicago," povedal Černák.

 

Ocenení športovci dostali plastiku, ktorej výtvarným autorom je František Záborský a realizátorom akademický sochár Ján Leško. Na putovnej cene tak k menám Dany Velďákovej, Petra Bartoša, Lucie Kupčíkovej, Igora Kočiša a Richarda Štochla tak pribudlo meno Alexandra Vaška ml. Putovná cena je vyhotovená v rovnakom dizajne, avšak v dvojnásobnej veľkosti. Čestným hosťom bol po Jozefovi Pribilincovi, Jiřím Holečkovi, Michalovi Martikánovi a Petrovi Hámorovi aj úspešný olympionik, športový strelec Jozef Gönci.

 

Projekt ŠOK sa stal neodmysliteľnou súčasťou spoločenského a športového života v meste Košice, ktoré pre rok 2016 ašpiruje na titul Európske mesto športu. Počas vyhlásenia ankety ŠOK predstavilo mesto Košice aj oficiálne logo spojené s touto kandidatúrou. "Veľmi ma teší, že práve pri tejto príležitosti môžem predstaviť. Logu dominuje bežiaca postava, ktorá vyjadruje hlavnú ideu, aktivovať pohybom čo najpočetnejší okruh občanov mesta Košice rôznych vekových kategórií. Bežec je vo farbách, ktoré malo logo Európske hlavné mesto kultúry," konštatovala námestníčka primátora Renáta Lenártová.

 

Slávnostný galavečer spojený s udeľovaním ocenení v ankete ŠOK 2014 priniesol pre približne 300 hostí zaujímavý program. Okrem moderátorskej dvojice v tradičnom zložení Janka Poľová a Marek Petráš hostí zabávalo i hudobné zoskupenie Jazzabel, na pódiu sa predstavili aj Tomáš Buranovský a o prekvapivé výkony a napätie sa postaral talentovaný biker Jano Kočiš vo svojej Trial show. Hostia mali možnosť stretnúť a porozprávať sa so známymi športovcami a legendami košického športu. Nechýbala ani zábava na tanečnom parkete pod taktovkou DJ Jara Malackaniča. Jeden z hostí získal i výhru v podobe dovolenky na chorvátskom ostrove Hvar.

 

Ocenení športovci ŠOK 2014:

 

TOP 10: Veronika Cmarová (kickbox), Jana Čepelová (tenis), Richard Jenčík (hokej), Martin Koči (rely), Matej Kováč (vzpieranie), Tijana Krivačevičová (basketbal), Nemanja Matič (futbal), Martin Petróci (florbal), Alexander Vaško ml. (vodné lyžovanie), Miroslav Viazanko (futbal)

legenda: Eugen Magda (športová publicistika), Ján Kozák st. (futbal), Vincent Lukáč (hokej), Jozef Plachý (atletika)

 

nádej: Erik Černák (hokej), Kristína Schmiedlová (tenis), Jakub Sýkora (zápasenie)

hendikepovaný športovec: Radomír Dudáš (zjazdové lyžovanie)

kolektív: Maratónsky klub (atletika)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies