Abbás kritizoval Netanjahua sa výroky spájajúce Palestínčanov s holokaustom

NETKY.SK • 28 Október 2015, 15:07 • 2 min
Abbás kritizoval Netanjahua sa výroky spájajúce Palestínčanov s holokaustom

ŽENEVA - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás kritizoval dnes izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za výroky, že palestínsky náboženský vodca z obdobia druhej svetovej vojny presvedčil nacistov, aby uplatnili politiku vyhladenia šiestich miliónov židov.

slovakia

left justify in out

Palestínsky líder v prejave pred Radou OSN pre ľudské práva v Ženeve odsúdil Netanjahuove výroky z predchádzajúceho týždňa týkajúce sa nacistického sympatizanta, vtedajšieho jeruzalemského veľkého muftiho Amína Husajního. Netanjahuove vyjadrenia mali ilustrovať, že palestínske podnecovanie násilností na najcitlivejšom posvätnom mieste v Jeruzaleme siaha desaťročia do minulosti - ale výroky vyvolali pobúrenie.

 

Abbás dnes označil Netanjahuove obvinenia za "nesprávne, nepravdivé a nepodložené". Dodal, že manipulujú s cítením židov ohľadne "toho najstrašnejšieho zločinu v novodobých dejinách, spáchanom nacistami".

 

Jeruzalemský veľký mufti podľa Netanjahuových tvrdení v 40. rokoch 20. storočia presvedčil nacistov, aby prijali tzv. konečné riešenie židovskej otázky v Európe. Podľa odborníkov na holokaust je však takáto verzia historicky nepresná, informovala tlačová agentúra AP.

 

"Hitler v tom čase židov nechcel vyhladiť, chcel ich vyhnať," vyjadril sa 20. októbra izraelský premiér pred skupinou židovských vodcov. Nacistického vodcu Adolfa Hitlera podľa neho presvedčil k zmene názoru vtedajší jeruzalemský veľký mufti Amín Husajní, ktorý s nacistami sympatizoval. Na Hitlerovu otázku, ako postupovať, totiž odpovedal slovami: "Spáľte ich."

 

Abbás predniesol prejav v Ženeve v čase, keď sa obnovilo násilie medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies