3.časť: Vplyv Ázie na kurzy v Európe

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 16:50 • 2 min
3.časť: Vplyv Ázie na kurzy v Európe

Globalizácia je proces narastania medzinárodného prepojenia vo všetkých oblastiach pozorovaný najmä v posledných desaťročiach. Tomuto procesu sa nevyhol ani stávkarsky svet, ktorý je však ešte stále virtuálne rozdelený na štyri kontinenty, ktoré majú svoje odlišnosti – Áziu, Ameriku, Európu a samostatným „kontinentom“ sú stávkové burzy.

slovakia

left justify in out

Najväčším kontinentom, čo sa týka počtu a objemu stávok, je Ázia. Ľudia tam majú hazard takpovediac v krvi a stal sa ich národnou kultúrnou súčasťou (väčšina z Vás sa už asi stretla s hazardujúcim Aziatom aj na Slovensku). Najväčšej popularite sa v Ázii, podobne ako aj u nás, teší futbal. Ázijskí bookmakeri v Singapure či Macau prijímajú na anglickú Premier League alebo španielsku La Ligu také sumy peňazí, o ktorých sa európskym stávkovým kanceláriám môže iba snívať. Majú najmenšie marže a najvyššie limity na svete a práve preto sa profesionálny stávkari a rôzne tipovacie syndikáty sústreďujú práve sem. Obrovské objemy peňazí dávajú ázijským stávkovým kanceláriám ako SBObet alebo 12bet možnosť efektívne vytvárať kurzy a sú tak paradoxne hlavnou hybnou silou v definovaní „správneho“ kurzu aj na európsky futbal.

Tak ako je v Ázii hlavným tipovacím artiklom futbal, Američania uprednostňujú stávky na ich vlastné národné športy ako americký futbal (NFL), baseball (MLB), basketbal (NBA) a ľadový hokej (NHL). Klasický futbal (v Amerike nazývaný soccer) nie je až tak populárny, aj keď v posledných rokoch základňa fanúšikov rapídne rastie. Stále sú to však americké športy (profesionálne aj vysokoškolské ligy), ktoré ovládajú stávkarsky svet v Spojených štátoch. Bývalý americký prezident George W. Bush zakázal stávkovanie cez internet a tak je stávkarsky svet v USA riadený z karibských ostrovov. Veľa sa očakávalo od nástupu Baracka Obamu do úradu, avšak ani to zatiaľ neprinieslo zrušenie tohto zákazu. To by mohlo paradoxne dať stagnujúcej americkej ekonomike potrebný impulz, čo by znamenalo prílev financií do systému, keďže americké stávkové spoločnosti by mohli opäť prevziať svetovú dominanciu na tomto trhu. Ako sme už spomenuli, v Amerike držia prím NFL, MLB, NBA či NHL a tým pádom majú najreálnejšie kurzy niektoré kasína v Las Vegas a stávkové kancelárie ako Pinnacle alebo 5Dimes, od ktorých opisuje zvyšok sveta.

Po týchto dvoch gigantoch nasleduje v poradí tretí kontinent – Európa. Tu je situácia špecifická a diametrálne odlišná od tých predchádzajúcich, keďže tak ako celý kontinent, aj ten stávkarsky je rozdrobený na desiatky menších či väčších stávkových kancelárií. Sila európskeho trhu je tak, v porovnaní s Áziou či Amerikou, veľmi malá. Na druhú stranu však práve vysoká konkurencia núti tieto spoločnosti vychádzať viac v ústrety zákazníkom. Takú širokú ponuku stávkových príležitostí ako v Európe (florbal, futsal, 3.hokejové ligy, 4. a 5. futbalové ligy) nenájdete nikde na svete. Ďalším faktorom je národnostná rôznorodosť, ktorá nadnárodné stávkové spoločnosti donútila vytvárať svoje webstránky podporované lokálnym marketingom a zákazníckou podporou v materinskom jazyku každej krajiny, kde pôsobí. Európa je teda asi najlepšou voľbou pre príležitostných a neprofesionálnych stávkarov.

Samostatnou kategóriou je štvrtý „kontinent“ – stávkové burzy, ako napr. Betfair alebo Betdaq. Stávková burza nie je bookmaker a ani stávková kancelária. Takáto burza ponúka priestor, kde môžu stávkujúci sami ponúkať kurzy, alebo ich žiadať, čiže každý jedinec je akýmsi bookmakerom či stávkovou kanceláriou. Keď následne dôjde k zhode medzi dvomi stranami, systém uzavrie stávku medzi nimi a zoberie si províziu z výhry. Napriek mnohým výhodám majú burzy aj jednu nevýhodu – nerovnomerné rozloženie záujmu. Zatiaľ čo na Premier League alebo grandslamový tenisový turnaj nie je problém nájsť protistranu na uzavretie stávky, pri nižších súťažiach to často zostáva neuzavreté.

Medzi týmito kontinentmi sa točí približne 95% všetkých svetových stávok. Odhadovaná pätina týchto peňazí je považovaná za sharp/wise, čiže pochádzajú od stávkarov, ktorí majú lepšie informácie ako samotné stávkové kancelárie a tieto peniaze potom hýbu trhom. Stávkové kancelárie sledujú tok peňazí na rôzne stávkové udalosti a podľa toho upravujú kurzy a hranice hendikepov či totals. Zároveň sledujú, či svoje kurzy zmenili aj pôvodný tvorcovia kurzov – pre futbal Ázia a pre americké športy USA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies