2017: Keď sa kryptomeny stali novou investičnou príležitosťou - 2.časť

NETKY.SK • 2 Január 2018, 11:00 • 2 min
2017: Keď sa kryptomeny stali novou investičnou príležitosťou - 2.časť

LONDÝN – Rok 2017 bol naozaj výnimočný a pre trh s kryptomenami veľmi dôležitý. Najstaršia digitálna mena Bitcoin je tu už od roku 2009 a mnoho ďalších existuje už päť a viac rokov. S rastúcim trhom, rástla aj jeho fragmentácia a zložitosť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zložitosť

 

Otázky, ktoré si musí investor v dnešnej dobe položiť pred výberom svojho portfólia, nás privádzajú k druhému bodu. Tým je obrovská zložitosť trhu kryptomien, ktorá sa v uplynulom roku sa ešte značne zvýšila.

 

Rôzne kryptomeny slúžia na rôzne účely. Niektoré sú zamerané na uchovávanie hodnoty ako zlato, niektoré na súkromné transakcie, ďalšie zase na rýchle prevody z rýchlych obchodov. V súčasnosti ešte nie sú vypracované a vyvinuté metódy základnej analýzy hodnoty kryptomien a tie, ktoré už existujú, sa značne líšia od typu digitálnej meny.

 

Pred samotným výberom musíte zvážiť dôveryhodnosť zúčastnených strán ako sú burzy, osobnosti v médiách, ktoré sa k danej kryptomene vyjadrujú, informačné stránky a v neposlednom rade aj peňaženky, kde budete svoje aktíva držať.

 

img

 

Práve v týchto faktoroch sa často vyskytujú náhle udalosti, s ktorými musíte udržať krok. Aktivácia rôznych hard forkov, airdropy, regulačné opatrenia (domáce aj medzinárodné), nové partnerstvá a spolupráca, nové integrácie na burzách, zmeny v algoritmoch a úroveň bezpečnosti.

 

Orientácia v takomto rozsiahlom a rozmanitom labyrinte informácií je neuveriteľne namáhavá a riskantná. Zatiaľ čo niektorí nadšenci sledujú tieto detaily profesionálne alebo ako záľubu, pre drvivú väčšinu je to obrovská prekážka. Ak by ste chceli vytvoriť jeden až päť percentnú alokáciu svojho portfólia do kryptomien, tak ako väčšina nových investorov v súčasnej dobe, tak to jednoducho nie je možné.

 

img

 

Výnosy

 

Samozrejme, neznamená to, že neexistujú riešenia. Rok 2017 bol prelomovým aj v tomto smere, keď vznikalo mnoho investičných nástrojov a služieb, ktoré sa snažia odstrániť obrovskú zložitosť.

 

Existujú investičné fondy, ktoré aktívne spravujú krypto aktíva, spustili sa futures obchody s termínovanými kontraktmi, investičné trusty, ktoré sa venujú len konkrétnej kryptomene, pasívne indexové fondy a množstvo ďalších aplikácií na burzové obchody. Mnohé burzy ponúkajú možnosť obchodovať s čoraz širším portfóliom kryptomien.

 

img

 

Výskum spoločnosti Morgan Stanley Research odhaduje, že v tomto roku bolo vytvorených viac ako 84 nových fondov. V roku 2016 ich pritom bolo len 11. Niektoré hedžové fondy sú zamerané na ICO, niektoré na aktívne obchodovanie kryptomien, niektoré sa zase sústredia na výber najlepších pozícií na dlhodobé investície.

 

Uplynulý rok zaznamenali kryptomeny astronomické výnosy, keď Bitcoin zhodnotil približne o 1.500%, Litecoin o 5.100% a Ethereum dokonca o 9.400 percent. Sú to extrémne výnosy, ktoré pritiahli pozornosť nielen širokej verejnosti, ale aj gigantov z Wall Streetu a finančného sektoru. Napríklad Ripple stačili v decembri štyri týždne, aby zhodnotil svoju cenu o viac ako 1.000%, Bitcoin Cash na rovnaké zhodnotenie potreboval päť mesiacov od začiatku augusta.

 

Za predpokladu, že sa dopyt udrží, tak aj v roku 2018 budeme svedkami ďalšieho masívneho rastu. Ten prinesie ďalšie nové služby a ponuky, ktoré sa investorom budú snažiť pomôcť pri zvládnutí zložitosti trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies