10 vecí, ktorým sa venujú šťastní ľudia každý deň

NETKY.SK • 19 Marec 2024, 08:56 • 2 min
10 vecí, ktorým sa venujú šťastní ľudia každý deň

Čo je to šťastie? Dedí sa z generácie na generáciu? Máme to v génoch, v povahe, dané do vienka?

slovakia

left justify in out

Isté je, že hoci našu povahu a správanie nepochybne ovplyvňuje naša rodinná anamnéza a zážitky už od ranného detstva, ľudia, ktorí sa cítia byť v živote každodenne šťastní sa vedome rozhodli robiť určité veci a kroky, ktoré výrazne zvyšujú kvalitu života.

Inými slovami, šťastiu treba ísť aj oproti a rozhodnúť sa preň. Závidíte ľuďom okolo seba – kolegom, susedom, príbuzným, ktorým len tak neschádza úsmev z tváre ani v ťažkých časoch a aj cez búrky dokážu preplávať akosi elegantnejšie ako ostatní? Skúste si osvojiť pár zlatých pravidiel, ktorými sa šťastní ľudia riadia.

Rozhodnite sa každý deň sústrediť na toto, a uvidíte, že vaše životné pocity a naladenie sa pozdvihnú:

Vďačnosť

Nič nové pod slnkom – postoj vďačnosti je jedným z najúčinnejších liekov proti zlej nálade, plačlivosti, pesimizmu, úzkostiam. Zameriavať sa v živote na to, čo máme – nech už sú to tie najmenšie drobnosti a stavať na tom svoju radosť a nádej do budúcnosti, je to najlepšie, čo môžete robiť pre svoju emočnú pohodu aj fyzické zdravie.

Optimizmus

Skúste si zaumieniť, že vaše myšlienky a slová budú slovami a myšlienkami nádeje a viery. Vyslovujte dobré veci, a uvidíte, že také slová budú raziť cestu aj vašim lepším a slnečnejším dňom. Náš životný postoj ovplyvňuje mnohé a optimizmus dokáže divy!

Starostlivosť o vzťahy

Múdry človek vie, základ životného šťastia tvoria dobré vzťahy. Emočná blízkosť s niekým, kto nás má rád, akceptuje nás a podporuje je základnou ingredienciou nášho pocitu šťastia, psychického aj fyzického zdravia. Dajte si záležať na tom, aby vo vašom živote bolo aspoň pár takýchto ľudí a starajte sa o taký vzťah!

Aktívnosť, nie reaktívnosť

Ak celý život len čakáme, čo sa nám udeje, prináša nám to frustráciu, horkosť, sklamanie, stagnáciu. Šťastní ľudia sú tí, ktorí sa vedia chopiť šance, skúšajú, prijímajú výzvy života, realizujú svoje sny a nápady. Hrajte s tými kartami, ktoré máte a vykročte!

Ciele

S tým súvisí aj ďalší zlatý faktor šťastia – šťastní ľudia sú tí, ktorí majú stále pred sebou nejaké ciele a snažia sa ich dosahovať. Pracujú, kráčajú vpred, zlepšujú sa, rastú, chcú byť v pohybe. Dosahovanie našich osobných aj pracovných cieľov nám dodáva pocit sebaúcty, a to zvyšuje pocit šťastia.

Pohyb

Áno, áno, dúfali ste márne, ak ste gaučový typ, musíme vám oznámiť, že oveľa šťastnejší ľudia sú tí, ktorí sa hýbu. Nemusíte byť hneď majstrom sveta a zničiť sa každý deň v telocvični. Nájdite si svoj pohyb – beh, prechádzky, tanec, box... Fyzická aktivita a únava z nej prináša šťastie nášmu telu, mysli, emóciám.

Vedomie seba

Spokojnosť ide ruka v ruke s tým, nakoľko sme si vedomí sami seba. Poznať svoje slabé aj dobré stránky, byť sám sebe najlepším priateľom, podporovať sa a prijímať sa a všetko v živote robiť so zdravým sebavedomím – to je cesta k trvalému šťastiu.

Pomáhať druhým

S tým súvisí aj ďalší faktor šťastia – ak človek vie mať rád seba, dokáže lásku a úctu prejavovať aj druhým. Šťastní a vyrovnaní ľudia sa prirodzene zapájajú do aktivít, ktorými sa pomáha druhým. Robte niečo nezištne pre toho, kto to potrebuje viac ako vy – uvidíte, aký dobrý pocit sa dostaví!

Problémy berte ako nové šance

V tomto sa snáď najviac líšia šťastní ľudia od pesimistov. Pesimista nad prichádzajúcim problémom hromží a ľutuje sa, optimista sa poteší, že je tu ďalšia prekážka, cez ktorú možno preskočiť, zdolať ju a stať sa tak silnejším. Berte každý problém ako šancu k rastu a vylepšeniu, váš život bude radostnejší, zaujímavejší, plný atraktívnych príležitostí.

Život ako voňavá káva

Šťastní ľudia vidia svet okolo seba ako jednu veľkú hru a príležitosť. Neboja sa ochutnávať ho, skúmať jeho vône, farby, odtiene, radosti... Tešia sa z maličkostí, zapájajú sa do aktivít, majú svoje hobby, vášne, ktoré pestujú, doprajú si pravidelne svoj diel radosti. Tvoria, nadchýnajú sa, sú zvedaví, skúšajú svoje limity, no vedia sa aj zastaviť, oddychovať a tešiť sa nad východom slnka so šálkou voňavej kávy.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies