Zomrel vojnový veterán a virológ Juraj Strauss, dožil sa 100 rokov

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 17:03 • 2 min
Zomrel vojnový veterán a virológ Juraj Strauss, dožil sa 100 rokov

PRAHA - Vo veku 100 rokov zomrel v sobotu vojnový veterán z bojov o Dunkerque Juraj Strauss. Na Facebooku to oznámil český minister obrany Martin Stropnický (ANO).

slovakia

left justify in out

Strauss počas druhej svetovej vojny v bojoch vo Francúzsku pôsobil ako zdravotník motorizovaného práporu Československej samostatnej obrnenej brigády.

Narodil sa 18. januára 1917 v Košiciach. Štúdium medicíny v Prahe nemohol dokončiť, pretože české vysoké školy nacisti uzavreli. V septembri 1939 bol nedobrovoľne prinútený vstúpiť do pracovného oddielu slovenskej armády. V roku 1940 sa mu ale podarilo utiecť do Palestíny, kde na prírodovedeckej fakulte jeruzalemskej univerzity vyštudoval odbor bakterológia a hygiena, uviedla na svojej stránke spravodajská televízia ČT24.

Do československých jednotiek na Blízkom východe Straussa z administratívnych dôvodov prijali až v apríli 1943, takže do tamojších bojov aktívne nezasiahol a presunul sa s jednotkou do Anglicka. Ako zdravotník (ošetrovateľ-sanitár) motorizovaného práporu Československej samostatnej obrnenej brigády sa zúčastnil bojových operácií pri Dunkerque.

Po vojne bol demobilizovaný, dokončil vysokú školu a stal sa lekárom. Neskôr pôsobil v Prahe ako vedúci virologického oddelenia Štátneho zdravotníckeho ústavu.

V rokoch 1975 a 1976 pracoval na projekte Svetovej zdravotníckej organizácie, v rámci ktorého boli deti v Keni očkované proti osýpkam. V roku 1983 dostal štátnu cenu za elimináciu osýpok v Československu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies