ZOH 2022 budú v Almaty, Osle alebo Pekingu

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 13:47 • 2 min
ZOH 2022 budú v Almaty, Osle alebo Pekingu

LAUSANNE - Kompletné trio zvyšných kandidátov Almaty, Oslo, Peking ide do finále výberového procesu, na konci ktorého bude známe miesto konania zimných olympijských hier 2022.

slovakia

left justify in out

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) mala zúžený manévrovací priestor, od podania oficiálnych prihlášok vypadli z hry traja uchádzači - postupne Štokholm, poľský Krakov a nakoniec aj ukrajinský Ľvov.

 

Traja finalisti musia do januára 2015 predložiť detailné projekty. Nasledovať budú návštevy koordinačnej komisie u všetkých troch kandidátov a dejisko vyberú delegáti zasadnutia MOV 31. júla 2015 v malajzijskom Kuala Lumpure. 

 

Proces výberu dejiska ZOH 2022 patrí k najproblematickejším za dlhé roky. Ešte pred podaním oficiálnych prihlášok povedali "nie" obyvatelia bavorského Mníchova či švajčiarskych St. Moritzu a Davosu. V decembri minulého roka vycúval z finančných dôvodov z kandidatúry Štokholm. Koncom mája usporiadali referendum v Krakove a občania sa takisto vyslovili proti. Padol tým poľsko-slovenský projekt s účasťou nízkotatranskej Jasnej. Ako posledný sa v závere júna stiahol aj ukrajinský Ľvov. Dôvodom je pokračujúca politická a bezpečnostná kríza na Ukrajine, kde si vládne sily nevedia poradiť s proruskými separatistami. 

 

Na vážkach je situácia v Osle, kde jedna z vládnych strán odmieta poskytnúť finančné záruky. Odstúpenie Nórov by postavilo MOV pred nezávideniahodnú situáciu, pretože so zvyšnými dvoma konkurentmi sa spájajú nemalé riziká. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies