Znovuzavedenie mliečnych kvót v EÚ nie je v dohľadnom čase reálne, odbytu by nepomohlo ani zrušenie ruského embarga

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 14:58 • 2 min
Znovuzavedenie mliečnych kvót v EÚ nie je v dohľadnom čase reálne, odbytu by nepomohlo ani zrušenie ruského embarga

BRATISLAVA - Znovuzavedenie mliečnych kvót v EÚ nie je v dohľadnom čase reálne. Uviedla to dnes po rokovaní vládneho kabinetu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) v súvislosti s krízou v slovenskom mliečnom sektore.

slovakia

left justify in out

Odbytu európskeho mlieka by podľa jej názoru významnejšie nepomohlo ani prípadné zrušenie ruského embarga na európske potraviny. "V objeme, ako v čase pred embargom, Európa do Ruska potraviny už nebude vyvážať. Rusko totiž už urobilo isté opatrenia, napríklad viac dováža z tretích krajín, a tiež naštartovalo vlastnú produkciu. Zrušenie embarga by krajinám EÚ síce pomohlo pri odbyte niektorých komodít, ale vyvážať v takom objeme, ako to bolo pred zavedením embarga, to však už nepôjde," dodala.

 

V slovenskom mliečnom sektore sa podľa nej MPRV bude snažiť pre jeho fungovanie zaviesť systémové opatrenia. "Hľadáme riešenia spoločne s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA) a s inými odborníkmi. V piatok (20. 5.) máme tzv. Mliečne fórum, kde sa budeme snažiť predniesť systémové opatrenia, ktoré bude MPRV môcť do budúcnosti urobiť, aby k takýmto (krízovým) situáciám neprichádzalo. Tieto situácie predsa nemôže vláda ad hoc riešiť každý rok," priblížila. Mliečne fórum podľa nej zorganizovalo Odbytové združenie Sever v Bystričke pri Martine, pričom sa ho majú zúčastniť aj ľudia z prvovýroby, spracovateľského priemyslu, ako aj obchodu.

 

Najdôležitejším odkazom z mliečnej krízy v SR je podľa nej pracovať systémovo. "Budem sa snažiť aj do budúcoročného rozpočtu presadiť takú štátnu pomoc, ktorú vieme v Bruseli notifikovať, aby sme mliečnemu sektoru vedeli systémovo pomôcť," dodala Matečná.

 

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík za účasti predstaviteľov slovenských prvovýrobcov a spracovateľov mlieka na brífingu v priestoroch Poľnohospodárskeho družstva Vajnory 13. mája 2016 uviedol, že situácia v mliečnom sektore v SR je neudržateľná. Na kompenzáciu strát prvovýrobcov mlieka z dôvodu výrazného poklesu nákupných cien by mal štát okamžite prispieť sumou 43 miliónov eur, teda podporiť výrobu kilogramu mlieka v SR sumou 5 eurocentov.

 

Klesajúce nákupné ceny kravského mlieka podľa Semančíka spôsobujú, že na Slovensku klesá počet chovateľov dojníc. "Kým ku koncu marca 2015 produkovalo mlieko v SR 525 výrobcov, ku koncu marca 2016 už fungovalo len 468 prvovýrobcov mlieka," spresnil predseda SPPK. Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa podľa jeho informácií na Slovensku v marci 2016 pohybovala na úrovni 25,90 eurocenta za kilogram mlieka, čo predstavuje od februára 2014 pokles o 10 eurocentov. Náklady na kilogram mlieka sú pritom na úrovni asi 40 eurocentov.

 

Michal Feik z MPRV v reakcii na Semančíka pre TASR uviedol, že agrorezort nepodporuje celoplošnú podporu výrobcov mlieka, ale chce sa zamerať na produkčné a reprodukčné parametre výrobcov, aby bola zabezpečená konkurencieschopnosť a udržateľnosť. "Navrhujeme podporiť takých výrobcov, ktorí dokážu produkovať mliečne výrobky s vyššou pridanou hodnotou a investujú do nových technológií," dodal Feik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies