Známych i neznámych Bratislavčanov spojila Vianočná kvapka krvi

NETKY.SK • 7 December 2012, 13:44 • 2 min
Známych i neznámych Bratislavčanov spojila Vianočná kvapka krvi

Známych i neznámych Bratislavčanov spojila Vianočná kvapka krvi - Zaujímavosti Najcennejšiu tekutinu, ktorá pomôže mladým onkologickým pacientom, sa dnes v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave rozhodli darovať známe osobnosti i stovky dobrovoľník

slovakia

left justify in out

img

Najcennejšiu tekutinu, ktorá pomôže mladým onkologickým pacientom, sa dnes v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave rozhodli darovať známe osobnosti i stovky dobrovoľníkov. Vianočnú kvapku krvi s mottom "Tisíc a jedna kvapka krvi deťom pre život" prišli medzi inými podporiť primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, hokejový reprezentant Andrej Sekera či trojnásobný olympijský víťaz, vodný slalomár Peter Hochschorner.

Na tohtoročnej akcii nechýbal ani Miroslav Bílik, vďaka ktorému tradícia Vianočnej kvapky krvi vznikla. "Pred šiestimi rokmi nám ochorel synček a toto bol nápad, ako mu v tej chvíli pomôcť," pripomenul. To, že sa z toho stala tradícia, ho veľmi teší. "Každé Vianoce tak sú nielen o kupovaní darčekov, ale aj o tom, že „pustíme“ niečo zo seba tým, ktorí to najviac potrebujú."

V mezzanine Primaciálneho paláca, kde sa konal odber krvi, sa dnes už pred ôsmou hodinou zhromaždilo približne 50 dobrovoľných darcov. Ich krv pôjde primárne na potreby detskej onkológie DFNsP na Kramároch. "Tú, ktorá nespĺňa požiadavky krvi pre detských onkologických pacientov, využijú stanice Národnej transfúznej služby všade, kde je to potrebné," informoval Bílik, zastupujúci občianske združenie Deťom pre život.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik pre TASR povedal, že Vianočná kvapka krvi je jednou z najkrajších a najušľachtilejších akcií v rámci projektu Vianoce v meste. "Som rád, že počet tých, ktorých táto myšlienka oslovuje, sa každým rokom zvyšuje a stala sa z nej naozaj krásna tradícia." Ftáčnik pripomenul, že okrem darovania krvi je akcia spojená aj s finančnou zbierkou pre detských onkologických pacientov.

Na podujatí preto odovzdali vydražený slovanistický dres hokejistu Andreja Sekeru s podpismi hráčov Slovana Bratislava a finančný výťažok na nákup darčekov pre deti na detskej onkológii. "Sme radi, že sme mohli aspoň takto prispieť k tejto akcii," povedal na stretnutí Sekera, ktorý poďakoval aj tým, ktorí dražili jeho dres. K už tradičnej celomestskej charitatívnej akcii sa pridali tiež slovanistickí futbalisti, ktorí do zbierky prispeli sumou 1800 eur. Niektorí prišli aj darovať krv – napríklad Lukáš Pauschek, Erik Čikoš či Kristián Kolčák. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies