Žena kúpila na blšom trhu obraz Renoira za 7 dolárov: Musí ho vrátiť múzeu

NETKY.SK • 11 Január 2014, 06:37 • 2 min
Žena kúpila na blšom trhu obraz Renoira za 7 dolárov: Musí ho vrátiť múzeu

ALEXANDRIA - Američanka Marcia Fuquová, ktorá v roku 2009 na blšom trhu kúpila pravý obraz francúzskeho impresionistu Pierra-Augusta Renoira za sedem dolárov, bude musieť dielo vrátiť múzeu v meste Baltimore, odkiaľ ho pred rokmi ukradli. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Súd v americkom štáte Virgínia odobril vznesený vlastnícky nárok Baltimorského múzea umenia, odkiaľ obraz ukradli v roku 1951.

Sudkyňa okresného súdu pre východnú Virgíniu Leonie Brinkemová konštatovala, že múzeum predložilo dostatočné dôkazy o tom, že v jeho zbierkach bol sporný obraz, ktorý mu neznámi páchatelia ukradli v roku 1951.

Pastelovú krajinku pri rieke namaľoval Renoir v roku 1879. V roku 1926 ho zakúpila parížska galérie Bernheim-Jeune, odkiaľ neskôr putoval do súkromnej zbierky v štáte Maryland.

Američanka zistila, že ide o cenný obraz, keď sa ho v roku 2012 rozhodla predať. Nádejala sa, že niečo dostane aspoň za jeho pozlátený rám. Aukčný dom, kam obraz odniesla, ho po overení autenticity ocenil na 75.000-100.000 dolárov a pripravil do dražby. Obraz po rozsiahlej medializácii prípadu však zhabal Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) pre podozrenie, že pochádza z krádeže.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies