Zeman predstaví v utorok premiéra budúcej úradníckej vlády

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 17:04 • 2 min
Zeman predstaví v utorok premiéra budúcej úradníckej vlády

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman dnes potvrdil, že riešením súčasnej vnútropolitickej krízy, ktoré uprednostní, bude vymenovanie úradníckej vlády. Osobnosť, ktorú poverí zostavením kabinetu s asi trojmesačným mandátom, predstaví širokej verejnosti v utorok. Zeman to uviedol po skončení dnešného rokovania tripartity v Prahe.

slovakia

left justify in out

K možnosti, že by sa predsedom úradníckej vlády mal stať, ako sa najčastejšie spomína v kuloároch, ekonóm Jiří Rusnok, niekdajší minister financií v Zemanovej vláde i bývalý šéf rezortu priemyslu a obchodu, sa však najvyšší predstaviteľ ČR  odmietol vyjadriť. Už v nedeľu naznačil, že má na tento post štyroch potenciálnych adeptov. 

"Pevne verím, že vo vláde odborníkov by priamo alebo nepriamo mali byť zastúpení zástupcovia oboch dôležitých strán sociálneho zmieru (teda odbory i zamestnávatelia)," uviedol Miloš Zeman a dodal, že forma ich zastúpenia závisí od budúceho premiéra. Informovala o tom  spravodajská televízia ČT24, ako aj internetové servery iDNES.cz a Lidovky.cz.

Samotný prezident v rozpore s názormi niektorých ústavných právnikov takýto postup nepovažuje za protiústavný alebo v rozpore s doterajšími zvyklosťami. Kritické názory odmieta slovami, že si stačí prečítať ústavu, podľa ktorej prezident ČR menuje premiéra a nie je pri tom limitovaný ani predbežným súhlasom zákonodarcov.

Ak dôjde k vymenovaniu úradníckej vlády, môže takýto kabinet rozhodnúť bez súhlasu poslancov napríklad o zvýšení minimálnej mzdy 8000 Kč o najmenej 400 Kč ako to odporúča hlava štátu, ale aj o nákupe stíhačiek, dostavbe JE Temelín, či o menách odporúčaných hlave štátu na posty veľvyslancov.

Parlamentné strany už opakovane deklarovali, že úradnícku vládu odmietajú a preferujú pred ňou variant predčasných volieb. ODS, TOP 09 a LIDEM sa pokúšali obnoviť doterajšiu koalíciu, opozícia žiadala unisono rozpustenie Poslaneckej snemovne a predčasné voľby. Za úradnícku vládu sa doteraz nevyslovila žiadna z parlamentných strán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies