Železničiari zrušili tender na dodanie elektrických vlakov

NETKY.SK • 19 December 2016, 13:28 • 2 min
Železničiari zrušili tender na dodanie elektrických vlakov

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) zrušila užšiu súťaž na nákup 25 dvojsystémových elektrických jednotiek. Za dodanie vlakov pre regionálnu dopravu počas piatich rokov predpokladala zaplatiť maximálne 160 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (192 mil. eur vrátane dane).

slovakia

left justify in out

Štátny osobný vlakový dopravca chcel na štvrtý projekt obnovy vozového parku využiť aj peniaze Kohézneho fondu EÚ z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020.


"Európska komisia po preskúmaní doručeného podania odporučila predmetné verejné obstarávanie zrušiť, pretože v prípade uzavretia zmluvy by bola zo strany Európskej komisie vykonaná výrazná korekcia pridelených prostriedkov z fondov EÚ," zdôvodnila ZSSK zrušenie tendra. Na základe toho bola splnená podmienka v zákone o verejnom obstarávaní, že ak sa v priebehu postupu vyskytli dôvody hodné osobitného zreteľa, pre ktoré nemožno od verejného obstarávateľa požadovať, aby vo verejnom obstarávaní pokračoval, je možné verejné obstarávanie zrušiť. "Na pôvodný predmet zákazky bude vyhlásené nové verejné obstarávanie postupom užšej súťaže v priebehu mesiaca január 2017," oznámili železničiari.


Užšia súťaž na nákup elektrických jednotiek bola vyhlásená ešte v septembri minulého roku. Úrad pre verejné obstarávanie v marci tohto roka zamietol námietky proti podmienkam uvedeným v súťažných podkladoch a v dvoch prípadoch námietok proti úkonu obstarávateľa konanie zastavil. ZSSK plánovala nakúpiť najprv desať elektrických vlakov, z toho osem s kapacitou minimálne 220 miest na sedenie a dva s kapacitou tristo miest. Následne si chcela uplatniť opciu na dodanie ďalších piatich jednotiek s 220 miestami a desiatich s tristo miestami na sedenie.


Ponuku predložili dvaja uchádzači - česko-slovenská skupina Škoda Transportation, a. s., Plzeň - ŽOS Trnava, a. s. a švajčiarska spoločnosť Stadler Bussnang, AG. Žiadosť o účasť v súťaži pôvodne podala aj spoločnosť Siemens, s. r. o., ale ponuku nepredložila. ZSSK zverejnila vo Vestníku verejného obstarávania informácie o vyhodnotení časti ponúk týkajúcich sa splnenia podmienok účasti.


Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. a Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. vznikli začiatkom roku 2005 ako dva z troch nástupníckych podnikov bývalých jednotných železníc. ZSSK vykonáva osobnú prepravu a má základné imanie 212,44 mil. eur, ZSSK Cargo je nákladným dopravcom so základným imaním 401,646 mil. eur. Jediným akcionárom oboch spoločností je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies