EUROFONDY: Nový projekt aplikuje inovatívny spôsob recyklácie biologického odpadu a zlepšuje kvalitu pôdy na Slovensku

NETKY.SK • 30 Január 2024, 12:10 • 2 min
EUROFONDY: Nový projekt aplikuje inovatívny spôsob recyklácie biologického odpadu a zlepšuje kvalitu pôdy na Slovensku

Pre niektorých je snaha o udržateľnosť trendom, pre iných potrebou. Vďaka projektu EFFECO sa zmení odpad na príležitosť a posúvanie sa smerom k zelenejšiemu svetu.

slovakia

left justify in out

Viac ako 60 % európskej pôdy sa považuje za nezdravú a podľa niektorých odhadov sa až 25 % pôdy môže vysušovať. Spoločnosť Zdroje Zeme však vďaka eurofondom predstavila nový spôsob recyklácie biologického odpadu a zlepšenia kvality pôdy. To chcú dosiahnuť prostredníctvom projektu EFFECO – Cirkulárne riešenie pre bioodpad, energiu, pôdu a poľnohospodárstvo. Môže tak ísť o riešenie vyššie uvedeného katastrofického scenára.

Jedným z hlavných environmentálnych problémov na Slovensku je odpadové hospodárstvo. Naša krajina má jednu z najnižších mier recyklácie komunálneho odpadu v EÚ a najrozšírenejším spôsobom nakladania s odpadom je naďalej skládkovanie.

Ekológia znáša dvojitú záťaž v dôsledku plytvania a zlého hospodárenia. Uskladovanie a možné riziko kontaminácie životného prostredia má naň bezprostredný vplyv. Druhou záťažou je potreba využívať nové zdroje, z ktorých niektoré nemusia byť obnoviteľné. Priamym dôsledkom je skladovanie materiálu a možné riziko znečistenia životného prostredia.

Cieľom projektu je tak spracovať 30 000 ton biologicky rozložiteľného odpadu a biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu ročnej kapacity až do výšky 100 000 ton. Zhodnocovaním týchto vstupov je tak možné vyrobiť 20 000 ton patentovaného regeneračného biouhlíkového substrátu s nutričnou zložkou EFFECO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Zdroj Zeme, a.s. (www.biograda.eu), Foto: www.pexels.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies