Prezidentské voľby na Ukrajine boli demokratické, tvrdí EÚ

NETKY.SK • 2 Apríl 2019, 07:55 • 2 min
Prezidentské voľby na Ukrajine boli demokratické, tvrdí EÚ

BRUSEL - Prvé kolo prezidentských volieb, ktoré sa na Ukrajine konalo v nedeľu, prebehlo podľa európskych pozorovateľov v zmysle demokracie a neboli tu porušené žiadne medzinárodné štandardy.

slovakia

left justify in out

Posledný víkend bol na Ukrajine, podobne ako aj na Slovensku, venovaný prezidentským voľbám. Prebehlo tu ich prvé kolo, v ktorom sa o hlasy občanov uchádzalo celkovo 39 kandidátov. Najviac hlasov však získal politický nováčik, komik Volodymyr Zelenskyj, s druhým najväčším počtom hlasov skončil súčasný ukrajinský prezident Petro Porošenko. Títo dvaja kandidáti sa 21. apríla stretnú v druhom kole volieb.

 

img

 

Voľby boli ostro sledovanou udalosťou v rámci celej Európy, no podľa konštatovania odborníkov prebehli absolútne bezproblémovo. Boli dobre zorganizované, pokojné i transparentné za dodržania všetkých medzinárodne uznávaných postupov a demokratických princípov.

 

img

 

Európska únia vo svojom vyhlásení k voľbám píše, že "EÚ zostáva naďalej neochvejná vo svojej podpore nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznávaných hraníc" (...) "podporuje Ukrajinu v jej záväzku zabezpečiť svojim občanom stabilnú, úspešnú a demokratickú budúcnosť".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies