Zdravotníctvo podľa I. Uhliarika potrebuje viac, ako má v rozpočte

NETKY.SK • 16 November 2010, 08:25 • 2 min
Zdravotníctvo podľa I. Uhliarika potrebuje viac, ako má v rozpočte

Zdravotníctvo podľa I. Uhliarika potrebuje viac, ako má v rozpočte

slovakia

left justify in out

img

Slovenské zdravotníctvo potrebuje podľa šéfa rezortu Ivana Uhliarika (KDH) viac finančných prostriedkov, ako naň bolo vyčlenených v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Návrh počíta s tým, že sadzba za poistencov štátu sa zníži zo súčasných 4,78 percenta (34,56 eura) na 4,32 percenta (32,16 eura) z vymeriavacieho základu. Tento výpadok mali čiastočne vykompenzovať zmeny v zdravotníckych odvodoch.
Ako však poukázal minister Uhliarik, príjmy z odvodov budú nižšie, ako sa predpokladalo, preto sa o tejto otázke bude ešte rokovať. Za prijateľné považuje, keby sadza poistného dosiahla na budúci rok úroveň 4,68 percenta. Štát by tak vzhľadom na rast minimálnej mzdy platil za svojich poistencov rovnakú sumu ako v tomto roku. "Verím, že sa podarí nájsť konsenzus s ministerstvom financií," uzavrel Uhliarik.
V prípade, že príde do zdravotníctva menej finančných zdrojov, ako sa predpokladalo, urobí sa podľa šéfa rezortu všetko preto, aby nebol problém s dostupnosťou a kvalitou zdravotnej starostlivosti. Poukázal však, že by mohlo dochádzať k ďalšiemu nárastu zadlženosti zdravotníckych zariadení.
Televízia TA3 v nedeľu 14. novembra informovala, že vládna koalícia pred blížiacou sa decembrovou parlamentnou schôdzou údajne ustupuje od zámeru, aby sa platili zdravotné odvody z dividend či prenájmu nehnuteľností. KDH a SDKÚ-DS sa majú zároveň sporiť kvôli plánovanému znižovaniu týchto odvodov za poistencov štátu.
Obe opatrenia sú súčasťou vládnej novely zákona o zdravotnom poistení a návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu, o ktorých začne parlament rokovať o dva týždne. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) tieto informácie odmietol komentovať. "Je koaličná dohoda, ako bude financované zdravotníctvo. Predpokladám, že to platí. Všetko je v návrhu rozpočtu," reagoval.
Podpredsedníčka KDH Mária Sabolová pre televíziu potvrdila, že strana odmieta návrh razantne znížiť sadzbu poistného plateného štátom za študentov či penzistov. "Považujeme to za najvážnejší problém, ktorý určite ešte prednesieme na rokovaní Koaličnej rady. Žiadame, aby platba za poistencov štátu bola na úrovni 4,68 %. Bez tejto úpravy nie je možné nastaviť zdravotníctvo na reálny režim," zdôraznila Sabolová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies