Zdravotne postihnutí mohli získať rôzne informácie na jednom mieste

NETKY.SK • 23 September 2010, 07:07 • 2 min
Zdravotne postihnutí mohli získať rôzne informácie na jednom mieste

Zdravotne postihnutí mohli získať rôzne informácie na jednom mieste

slovakia

left justify in out

img

Získať rôzne informácie na jednom mieste, ktoré pre svoj život potrebujú nielen zdravotne postihnutí občania, ale aj ich príbuzní, bolo poslaním dnešného podujatia Podajme si ruky. Uskutočnilo sa na námestí v Brezne a zúčastniť sa na ňom mohla aj široká verejnosť.
Ako TASR priblížila Ivana Kružliaková, vedúca odboru školstva a sociálnych vecí Mestského úradu v Brezne, potrebné informácie sa účastníci mohli dozvedieť v jednotlivých stánkoch. "Stanovištia sú rozdelené do viacerých skupín, sú to predovšetkým inštitúcie - štátne a verejné. Ďalej sú tam inštitúcie typu napríklad chránených dielní," pokračovala Kružliaková. Účastníci sa mohli pristaviť tiež v stánkoch rôznych organizácií i firiem, ktoré sa zaoberajú pomôckami pre postihnutých občanov.
"Zdravotne postihnutí sú uveličení z toho, že mesto urobilo takúto akciu," uviedla Alena Lučatincová, predsedníčka Základnej organizácie Slovenského zväzu zdravotne postihnutých (ZO SZZP) v Brezne. Podľa jej ďalších slov získali napríklad informácie súvisiace s vybavovaním či prístupom niektorých inštitúcií k nim. Keby sa táto akcia nekonala, nevedeli by o nich.
Ako povedala účastníčka podujatia, ktorá je po autonehode na invalidnom vozíku, teraz má zmenené potreby, ktorým sa musí prispôsobiť, hľadá možnosti na zlepšenia svojho života.
Podľa slov breznianskeho primátora Jaroslava Demiana zhruba pred dvoma rokmi začali pracovať na komunitnom pláne sociálnych služieb mesta, do ktorého tvorby zapojili všetky sociálne skupiny občanov, aj zdravotne postihnutých. Zmapovali ich problémy, požiadavky. Dnešný projekt vznikol v rámci tohto plánu. Primátor dodal, že do projektu sa snažili vtiahnuť aj širokú verejnosť, aby pochopila, že "medzi nami takíto občania žijú a že im treba vytvárať také podmienky, aby život v meste bol pre nich o niečo ľahší."
Súčasťou podujatia bolo tiež ocenenie 11 subjektov, ktoré pôsobia v meste, prípadne v okrese a spĺňajú kritériá týkajúce sa prístupu k zdravotne postihnutým. Obchody, reštaurácie i inštitúcie vyzvalo na takúto dobrovoľnú spoluprácu mesto Brezno.
Organizátorom podujatia Podajme si ruky bolo mesto v spolupráci so ZO SZZP.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies